Prezentovan projekat optičkog povezivanja na teritoriji Brčko distrikta BiH

0
2

Komunalno AMM sistem 1

Brčko – Predstavnici konzorcijuma – firme „Conram“ iz Brčkog i Arhitektonsko – građevinskog instituta iz Novog Sada, prezentovali su danas u prostorijama JP „Komunalno Brčko“ projekat optičkog povezivanja pametnih brojila u Sistemu daljinskog očitavanja kupaca i upravljanja potrošnjom električne energije (AMM), čiji je rok za realizaciju bio 90 dana.

Ugovor za realizaciju ovog projekta potpisan je 1.3.2016. godine, a projektanti su u planiranom roku isporučili sve što je bilo definisano projektom i ugovorom, što podrazumijeva izradu projektne dokumentacije, odnosno glavnog projekta izgradnje optičke infrastrukture na teritoriji cijelog Distrikta, prije svega u užem urbanom području.

Direktor JP „Komunalno Brčko“ Admir Nuković pojasnio je da se projekat sastoji iz dvije odvojene cjeline. “Prvu cjelinu čini povezivanje 388 objekata na teritoriji gradskog naselja Brčko. Ovi objekti razvrstani su na 5 optičkih čvorišta i na 13 različitih kablovskih pravaca kapaciteta do 144 optička vlakna. Drugu cjelinu čini povezivanje svih domaćinstava u centralnoj gradskoj zoni, što je 3.842 korisnika, na optičko čvorište, koje će biti u prostorijama preduzeća, najvjerovatnije upravnoj zgradi. Ova cjelina se sastoji iz 5 posebnih kablovskih pravaca velikog kapaciteta (876 vlakana).

Prilikom dizajniranja svakog kablovskog pravca vođeno je računa da se inicijalno obezbijedi kapacitet za povezivanje trenutnih potreba JP “Komunalno Brčko” u području koje povezuje dati kablovski pravac, a za eventualne naknadne potrebe obezbijedi dodatni kapacitet sve do 100% penetracije rezidencijalnih korisnika.

Komunalno AMM sistem2

“Realizacija ovog projekta će omogućiti da uvezanost u elektrodistributivnom dijelu sistema bude bazirana na modernim informacionim tehnologijama, a ujedno i pristupačna i jedinstvena podloga za eventualno buduće širenje usluga za građane u saradnji sa drugim davaocima poput mobilnih operatera, internet provajdera i televizijskih programa, što bi značilo kvalitetnije i jeftinije usluge za naše korisnike, te realizaciju koncepta Fiber To The Home (FTTH)“, dodao je Nuković.

Nebojša Popović, jedan od saradnika na izradi projektne dokumentacije naglasio je da bi realizacija ovog projekta značila podizanje kvaliteta usluga, ali i veće zadovoljstvo korisnika, te da optičko povezivanje brojila, koje se nalazi u svakoj kući i poslovnom objektu, predstavlja odličnu podlogu za implementaciju „Smart City“ projekata. „Ovim projektom predviđeno je povezivanje trafostanica JKP, ali i javnih preduzeća, obrazovnih ustanova, institucija kulture, zdravstvenih ustanova, mjesnih zajednica i ostalih zona od interesa, kao i povezivanje svih domaćinstava-korisnika elektrodistributivne mreže“, rekao je Popović.

Stvaranjem jedinstvene gradske optičke mreže, smanjila bi se potreba za iznajmljivanjem pojedinih servisa od drugih telekomunikacionih operatera, bili bi smanjeni troškovi daljinskog očitavanja ali i poboljšan kvalitet komunalnih usluga. Takođe brojni su i drugi benifiti koje bi donijela jedinstvena gradska optička mreža poput smanjenja troškova lokalne zajednice, mogućnosti rada na daljinu, privlačenja investitora, a samim tim otvaranja novih radnih mjesta te generalno poboljšanja kvaliteta života građana.

Prezentaciji su prisustvovali zaposlenici preduzeća, najviše iz službi u čijoj je nadležnosti dalja realizacija ovog projekta, te predstavnici mobilnih i kablovskih operatera koji djeluju na teritoriji Brčko distrikta BiH.

(infobrcko.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime