Prezentiran projekat: Ovako bi trebao izgledati Kampus Univerziteta u Tuzli

0
124

kampus-univerzitet

Tuzla – U okviru obilježavanja 39. godina postojanja i rada Univerziteta u Tuzli, ove sedmice je otvorena i izložba radova idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Kampusa Univerziteta u Tuzli.

Kasarna Husein kapetan Gradaščević zvanično je postala Kampus Univerziteta u Tuzli 2011. godine i tada je stvoren prvi preduslov za izgradnju Kampusa. Četiri godine nakon toga, učinjen je prvi korak ka realizaciji izgradnje kampusa u Tuzli. Univerzitet u Tuzli krajem 2013. godine objavio je Konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja kompleksa Kampusa.

Član žirija Said Jamaković kazao je prisutnima više o organiziranju, raspisivanju i provođenju konkursa za odabir urbanističko-arhitektonskog rješenja Kampusa Univerziteta u Tuzli.

„Stručni žiri imao je izuzetno težak posao. Pristiglo je mnoštvo dobrih i upotrebljivih radova, a komisija je odabrala i nagradila najbolja i upravo njih imate priliku vidjeti na izložbi, a to su:  Makea Sarajevo, Grupa autora (Mirza Atlić, dipl.ing.arh., Edin Husetić, dipl.ing.arh., i dr.sc.Aida Husetić, dipl.ing.arh., Ambijent arhitektonski atelje Tuzla i Studio nonstop Sarajevo. Konkursni radovi predavani su anonimno, te su svi prilozi morali biti numerisani, a zbog potpune anonimnosti nisu smjeli biti obilježeni nikakvom drugom oznakom. Kriteriji za ocjenu dostavljenih idejnih rješenja su odgovor na temu 25%, koncept rješenja 25%, aktuelnost rješenja u savremenom arhitektonskom i urbanističkom diskursu 25 %, te finansijska racionalnost u realizaciji konkursnog rješenja 25 %.”, istakao je Jamaković.

Izgradnja Univerzitetskog kampusa na lokalitetu ”Stara kasarna” prioritetno bi imala za cilj grupisanje svih visokoškolskih ustanova na prostoru koji pruža kvalitetne uslove za njihov smještaj, ali i smještaj svih drugih sadržaja potrebnih za njegovo optimalno funkcionisanje. Prostornim grupisanjem svih visokoškolskih ustanova na jednom mjestu iz temelja se mijenja slika Univerziteta te snažno unaprjeđuje nastava, naučna infrastruktura i sveukupni uslovi života i rada studenata. Tako bi se potakla istraživačka i društvena mikrookolina, interdisciplinarnost u istraživačkom radu, kreiranje interdisciplinarnih studijskih programa, te prenos stvorenih znanja u tehnološke inovacije i oplemenjivanje društva u cjelini. Značajno će se unaprijediti standard studiranja, uslovi za naučni rad, te informacioni sistem kojim će Univerzitet moći biti integriran i spojen sa drugim centrima u okruženju.

Pored fakulteta, u okviru kampusa biće smješten i studentski centar, koji će sadržavati polivalentnu dvoranu, kino dvoranu, studentski klub, bazen, fitness dvoranu, glavni restoran za prehranu studenata, te manje restorane, picerije, caffe slastičarne, učionice (škola stranih jezika i sl.), plesna dvorana, poštanski ured, internet klub, banka i druge prostore za društvene aktivnosti i zabavu. Smještajne kapacitete će sačinjavati studentski domovi i apartmani za nastavno osoblje. Pored toga u okviru kampusa će biti zajednički sadržaji: laboratorij, biblioteka, univerzitetski uredi, rektorat.

Predviđeni su također trgovi, parkovi, šetnice, platoi za okupljanje (otvorena scena), te upravna zgrada, ambulanta, stomatološka ordinacija, štamparija, radionice, prostor za tehničku službu održavanja, javlja Tuzlainfo.ba.

Mislilo se i na sport i rekreaciju, tako da će u okviru kampusa biti sportski tereni za: nogomet, rukomet, tenis,košarka, odbojka i sl., staze za trčanje, biciklističke staze i sl.

Izložba će biti otvorena do 23.12.2015.godine i može se pogledati u holu ispred prostorija Rektorata svaki radni dan od 8 do 16 sati – saopšteno je iz Univerziteta u Tuzli.

(Bportal.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime