Prezentiran Plan upravljanja otpadom BPK Goražde – Prioritet ukidanje divljih deponija

0
13

otpad_120411Gorazde – Plan upravljanja otpadom Bosansko-podrinjskog kantona Goražde 2013-2018 predstavljen je juče, a prezentirali su ga predstavnici konsultantske kompanije “Enova” iz Sarajeva koja je glavni nosilac njegove izrade, objavljeno je na zvaničnoj stranici Vlade Bosansko-podrinjskog kantona.

Plan upravljanja otpadom donesen je i na nivou Federacije i ovaj kantonalni Plan upravljanja otpadom u potpunosti je usklađen sa Planom upravljanja otpadom u FBiH, ističu predstavnici “Enova”-e. Planom su obuhvaćene sve relevantne norme i standardi zbrinjavanja otpada i on nudi konkretne smjernice o upravljanju otpadom na području BPK Goražde.

– U ovom kantonu planirana je, po Strategiji, međuentitetska regionalna deponija. Međutim, koliko ja znam tu se još nije pomaklo sa mrtve tačke. Pitanje upravljanja otpadom u kantonu Goražde moramo rješavati na druge načine do konačnog rješenja pitanja regionalne deponije. Moramo zatvarati postojeće i divlje deponije i prikloniti se osnovnim načelima upravljanja otpadom, a to je recikliranje otpada – kazao je danas predstavnik “Enova”-e Mahir Hadžiabdić.

Šansa za zatvaranje divljih deponija na području cijele Federacije su i projekti koje finansira Federalno ministarstvo okoliša, a kako je ovaj plan urađen na period od pet godina, postoje dobre pretpostavke da se ozbiljnije krene sa rješavanjem pitanja odlaganja otpada i zatvaranjem divljih deponija, ističu predstavnici ove konsultantske kompanije.

(ekapija.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime