“Pretis” ne priprema otpuštanje 100 radnika

0
15

pretis8BiH – Povodom aktuelnog stanja u Pretisu d.d., iz tog preduzeća saopćeno je da su za vrijeme mandata generalnog direktora Hajrudina Peze radni odnos na određeno vrijeme zasnovala 64 radnika, te 20 na neodređeno vrijeme, uglavnom bez saglasnosti Nadzornog odbora.

Navedeno je i da je novoimenovani v.d. generalnog direktora Nermin Džindić od juna prestao produžavati ugovore o radu na određeno vrijeme, s obzirom na teškoće u poslovanju i potrebne reorganizacije za bržu konsolidaciju poslovanja.

Također, ističu da je Nadzorni odbor na sjednici održanoj 6. augusta 2014., nakon razmatranja Izvještaja o 20 primljenih radnika na neodređeno vrijeme obavezao Upravu da, zbog teškoća u osiguranju finansijske likvidnosti i analize tržišta, kao i neadekvatne uposlenosti i doprinosa, donese Odluku o otkazu ugovora o radu za 14 radnika.

Iz Pretisa naglašavaju da je v.d. generalnog direktora prilikom donošenja ovih odluka imao u vidu, osim neangažiranosti i stručnih kvaliteta, i činjenicu da su neki od otpuštenih radnika bili raspoređeni na poslove koji uopće nisu bili propisani Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta ili su imali nižu školsku spremu od propisane.

Kao primjer navode Samira Lokvančića, KV električara, kojeg je prethodni direktor Hajrudin Pezo rasporedio na poslove rukovodioca (šefa) tekućeg i investicionog održavanja s maksimalnim koeficijentom – 8,51 KM po satu, a za to radno mjesto je propisana VSS mašinskog ili elektro smjera.

Tvrde da niti jedan od otpuštenih radnika nije imao više od tri godine radnog staža, kao i da su potpuno netačni pojedini navodi da se priprema otpuštanje još 100 radnika već da će, nakon konsolidacije, Pretisu možda trebati, pored sada uposlenih, još 100 radnika.

Vijeće uposlenika i Sindikat Pretisa dali su punu podršku novoimenovanom vršiocudužnosti generalnog direktora Nerminu Džindiću i mjerama koje poduzima, saopćeno je iz te kompanije.

(ekapija.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime