Presude sedmorici optuženih za zločine naredne sedmice

0
7

news-2012-August-sud_bih_567775823Stolac – Sud Bosne i Hercegovine naredne sedmice će izreći prvostepene presude sedmorici optuženih za zločine počinjene na području Kotor-Varoši, Čapljine, Stoca i Prozora.

U ponedjeljak će biti izrečena presuda Fikretu Planinčiću, Rasimu Lišančiću, Seadu Menzilu i Mirsadu Vatraču, optuženima za učešće u napadu na Serdare kod Kotor-Varoši 17. septembra 1992. godine, kada su ubijeni civili srpske nacionalnosti.

Istog dana, Sud BiH objavit će presudu Veselku Ragužu i Ivi Ragužu, koji su, prema optužnici, bili pripadnici Četvrte brigade ”Knez Domagoj” Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Veselko Raguž je optužen da je kao komandant te brigade naređivao, pomagao ili počino hapšenje i zatvaranje muškaraca bošnjačke nacionalnosti s područja Stoca. Veselko i Ivo Raguž su optuženi da su početkom augusta 1993. godine u logoru ”Dretelj” kod Čapljine učestvovali u ispitivanju i udaranju nekoliko zatvorenih Bošnjaka.

Presuda Željku Jukiću, bivšem pripadniku HVO-a, bit će izrečena u srijedu, 15. januara. Optužnica tereti Jukića da je, s drugim pripadnicima HVO-a, od jula do septembra 1993. godine učestvovao u progonu, ubistvima i prisilnim nestancima Bošnjaka s područja Prozora.

Početak ponovljenog postupka protiv Nikole Andruna, koji je zbog pogrešne primjene zakona pušten sa odsluženja 18-godišnje zatvorske kazne izrečene za zločine u logoru u Gabeli, zakazan je za petak, 17. januar.

Ustavni sud BiH je odlučio da Sud BiH nije trebao primijeniti Krivični zakon BiH, već krivični zakon bivše Jugoslavije, po kojem bi Andrunu mogla biti izrečena niža kazna.

U ponedjeljak, 13. januara, bit će nastavljen i dokazni postupak odbrane Nihada Bojadžića, kojem se za zločine u Trusini kod Konjica sudi zajedno s Mensurom Memićem, Dževadom Salčinom, Senadom Hakalovićem, Nedžadom Hodžićem i Zulfikarom Ališpagom.

Također, u ponedjeljak će biti nastavljeno suđenje Dragomiru Soldatu, Velemiru Đuriću i Zoranu Babiću, optuženima za zločine počinjene u selu Čarakovo kod Prijedora, a bit će održano i ročište po prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje mjera zabrane Zahidu Aliću, Muhamedu Šišiću, Izetu Hadžiću, Azizu Šušku, Tariku Šišiću, Azizu Aganoviću i Emiru Drakovcu, osumnjičenima za zločine u Rogatici.

Tužilaštvo BiH utorak će ispitati Edina Džeku, kojem se na teret stavljaju zločini počinjeni u selu Trusina kod Konjica, dok će novi svjedok biti saslušan na suđenju Goranu Sariću, optuženom za genocid u Srebrenici. Utorak će također novi svjedoci odbrane biti ispitani na suđenju Najdanu Mlađenoviću i Savi Živkoviću, optuženima za zločine u Bratuncu te Predragu Milisavljeviću, Milošu Panteliću i Ljubomiru Tasiću, optuženima za zločine u Višegradu, kao i na suđenju Ivanu Zeleniki, Srećku Hercegu, Edibu Buljubašiću, Ivanu Mediću i Marini Grubišić-Fejzić, kojima se sudi za zločine u logoru Dretelj kod Čapljine.

U srijedu će biti nastavljena suđenja Branku Vlači, optuženom za zločine u Sarajevu, Milunu Kornjači, optuženom za zločine u Čajniču te Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, kojima se sudi za genocid u Srebrenici.

Suđenje Vehidu Subotiću, kojem su na teret stavljeni zločini u selu Dusina kod Konjica, bit će nastavljeno u srijedu, kao i u petak, 17. januara.

U četvrtak, 16. januara, Tužilaštvo BiH nastavlja dokazni postupak na suđenju Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću, Bećiru Hujiću i Nerminu Kalemberu, optuženima za zločine počinjene na području općine Hadžići. U četvrtak će također biti saslušani svjedoci Tužilaštva BiH na suđenju Nihadu Bojadžiću, optuženom za zločine u Jablanici te Nedžadu Hodžiću i Dževadu Salčinu, koji se terete za zločine počinjene na planini Igman, kao i Josipu Toliću, kojem se sudi za zločine u Odžaku.

Svjedoci Tužilaštva BiH bit će ispitani i na suđenju Ibri Maciću, koje je zakazano za petak, kao i na suđenju Ramizu Avdoviću i Iulian-Nicolaeu Vintili, optuženima za zločine počinjene u kasarni ”Viktor Bubanj” u Sarajevu.

Tog dana će biti nastavljeno i suđenje devetorici optuženih za zločine u Kladnju i to Safetu Mujčinoviću, Selmanu Busnovu, Nusretu Muhiću, Harizu Habiboviću, Zijadu Hamziću, Ramizu Haliloviću, Nedžadu Hodžiću i Kahri Vejzoviću, najavio je BIRN – Justice Report.

(vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime