Presuda za genocid u Srebrenici: Popoviću i Beari doživotni zatvor (VIDEO)

0
15

prvi-mart-beara-u-zatvoru-a-400-saucesnika-u-javnim-sluzbama_1422619877Srebrenica  ̶  Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju potvrdilo je doživotne kazne zatvora Vujadinu Popoviću i Ljubiši Beari, oficirima Vojske Republike Srpske optuženim za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi, počinjene u julu 1995. godine.

Kazna je potvrđena i Dragi Nikoliću, koji je osuđen na 35 godina, dok je Radivoju Miletiću kazna sa 19 smanjena na 18 godina. I Vinku Pandureviću je potvrđena kazna od 13 godina zatvora. Svima će im u kaznu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Inače, prvostepenom presudom MKSJ-a, izrečenom 2010. godine, spomenuta petorka je proglašena krivim za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi i osuđeni su na dugogodišnje zatvorske kazne.

Načelnici sigurnosti Drinskog korpusa i Glavnog štaba VRS-a Vujadin Popović i Ljubiša Beara osuđeni su za genocid na doživotni zatvor.

Prema prvostepenoj presudi proglašeni su krivim za genocid nad blizu 7.000 srebreničkih muslimana, nakon što je VRS 11. jula 1995. godine zauzeo UN-ovu „zaštićenu“ enklavu Srebrenica.

Načelnik sigurnosti Zvorničke brigade Drago Nikolić za pomaganje i podržavanje genocida prvostepeno je osuđen na 35 godina, dok je načelnik za operativno-nastavne poslove Glavnog štaba Radivoje Miletić osuđen na 19 godina zatvora za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem trajnog protjerivanja muslimana Srerbenice i Žepe. Komandant Zvorničke brigade Vinko Pandurević je osuđen na 13 godina zatvora.

Također, tadašnji komandant specijalne policijske jedinice Ljubomir Borovčanin je osuđen na 17 godina zatvora, ali nije podnio žalbu na presudu. Tadašnji pomoćnik komandanta VRS-a i haškog optuženika Ratka Mladića Milan Gvero je osuđen na pet godina zatvora, a kasnije je umro.

Predsjedavajući Žalbenog vijeća Patrick Robinson ranije je potvrdio kako Vijeće smatra da su Popović i Beara krivi za udruživanje radi vršenja genocida u Srebrenici.

Žalbeno vijeće je uvažilo žalbe Beare, Popovića i Nikolića na prvostepenu presudu, kojom su bili proglašeni krivima za ubistva šestorice bosanskih muslimana iz Srebrenice ubijenih kod Trnova, a koje su ubili pripadnici jedinice “Škorpioni”. Zločin su snimili, a snimci su obišli svijet.

Žalbeno vijeće navelo je kako nije uvjerenja da postoji veza između spomenute jedinice i nekog člana udruženog zločinačkog poduhvata za ubistva kod Trnova.

Ukinuta je i osuđujuća presuda Miletiću za progon i prisilno premještanje u vezi s muškarcima, bosanskim muslimanima, koji su prešli Drinu.

Majke Srebrenice

Predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidža Mehmedović nezadovoljna je odlukom Žalbenog vijeća.

“Od Haškog tribunala smo očekivali više. Ovo je katastrofa kakva se presuda donosi za počinjeni genocid u Srebrenici, oni su ih nagradili za to. Ovo više nije sud nego je cirkus od suda i najbolje bi bilo da sve privedu kraju, da ne troše toliko na sudove, putovanja”, kazala je Mehmedović.

Naglasila je da se prošlost ne može vratiti, ali da se iz prošlosti može izvući nešto poučnije kao opomena budućim generacijama.

“Mi, porodice žrtava nismo zadovoljne presudom, a bilo bi dobro da su im presudili onako kao su počinili zločine”, kazala je.

(Al Jazeera)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime