Presuda Iliji Jurišiću za “Tuzlansku kolonu” 2. decembra

0
8

ilija jurisic--1Srbija – Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu izreći će 2. decembra prvostepenu presudu ratnom starješini policije BiH Iliji Jurišiću podovom optužbi da je naredio napad na kolonu vojnika JNA u Tuzli 1992. godine kada je nastradao najmanje 51 vojnik.

To će Jurišiću biti druga prvostepena presuda pošto mu je prvu kojom je bio osuđen na 12 godina zatvora ukinuo Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi pred potpuno novim sudskim vijećem.  Tužilaštvo za ratne zločine predložilo je sudu u završnoj riječi da Jurišića osudi na 15 godina zatvora, dok je njegova odbrana tražila oslobađanje od optužbi.Jurišiću je prvu presudu kojom je bio osuđen na 12 godina zatvora zbog krivičnog djela nedozvoljena sredstva borbe, odnosno napada na kolonu JNA 1992. godine, ukinuo Apelacioni sud u Beogradu 11. oktobra 2010. i istog dana mu je ukinuo i pritvor u kojem je proveo dvije i po godine.Njemu se ponovo sudilo zbog optužbe da je kao dežurni operativnog štaba stanice bezbjednosti Tuzla naredio napad na kolonu vojnika JNA koja se povlačila iz kasarne Husinska buna, 15. maja 1992. godine, riječima “na vatru odgovori vatrom”.U napadu na kolonu JNA u Tuzli 15. maja 1992. godine poginuo je najmanje 51 vojnik, oko 50 njih je ranjeno, a uništen je i veći broj sanitetskih vozila.

Apelacioni sud je u nalogu za ponavljanje prvostepenog postupka naložio sudu da utvrdi zašto se tuzlanski garnizon povlačio i po čijoj naredbi, kao i da li je Jurišić znao za “perfidni plan” kriznog štaba Tuzle na čelu sa Mehmedom Bajrićem.

Prema stavu Apelacionog suda prvostepeni sud treba da istraži i utvrdi ulogu kriznih štabova tokom sukoba u Bosni.

Jurišić je u julu prošle godine na početku ponovljenog suđenja negirao krivicu ističući da mu je “savjest mirna i obraz čist”.

Pored ostalog naveo je da nije bio starješina i da ni o čemu nije mogao samostalno da donosi odluke.

Jurišić je bio uhapšen 14. maja 2007. godine na beogradskom Aerodromu “Nikola Tesla”, po međunarodnoj potjernici. Tužilaštvo za ratne zločine preuzelo je predmet od Vojnog tužilaštva u Beogradu, 2004. godine.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime