Preminuo Klaus Kinkel: Političar koji je osjećao krivicu zbog genocida u Srebrenici

0
17

U bosansko-hercegovačkoj javnosti Kinkel je ostao upamćen po izjavi da osjeća suodgovornost za genocid u Srebrenici.

Njemački političar Klaus Kinkel, koji je u vrijeme ratova na području bivše Jugoslavije bio i ministar vanjskih poslova Njemačke, preminuo je u 82. godini, prenose njemački mediji.

Dugo je godina bio predsjednik Liberalno-demokratske stranke (FDP).

“Smrt Klausa Kinkela me jako pogodila. On je bio ponosna, ali i skromna osoba s karakterom, čije prijateljske savjete sam jako cijenio. I zbog toga sam mu jako zahvalan“, poručio je predsjednik Kinkelove stranke, Christian Lindner preko Twittera.

U bosansko-hercegovačkoj javnosti ostao je upamćen po izjavi da osjeća suodgovornost za tragediju koja se dogodila u Srebrenici.

Priznao je tada da “nije mogao ništa učiniti da spriječi tragediju”, ocjenjujući da je u BiH zakazala međunarodna zajednica.

I u razgovoru za Al Jazeeru Kinkel je priznao šta se događalo u Srebrenici.

Srebrenica – loš primjer odgovorne međunarodne politike

“Sigurno smo napravili grešku kada smo vjerovali Ujedinjenim narodima, njenim trupama i mjerama.  Da, tamo je puno ljudi zakazalo, previše ljudi, i mi Europejci, i mi Nijemci”, rekao je Kinkel.

Na pitanje što bi drugačije uradio da može vratiti vrijeme, odgovorio je: “Puno toga. Nažalost, to više nije moguće”.

“Srebrenica i cijela bosanska kriza ostaje za narodnu zajednicu gnojna rana i loš primjer odgovorne međunarodne vanjske i sigurnosne politike. U proteklim godinama sam svjesno opet odlazio u Srebrenicu i Sarajevo te se suočio s različitim pitanjima i problemima. U tim strašnim vremenima sam stvarno pokušavao pomoći na licu mjesta. To mi je u nekim slučajevima i uspjelo, ali, nažalost, ne tako dovoljno, onako kako smo mi, kako sam ja to želio”, priznao je Kinkel.

“Osjećam se suodgovornim u pogledu onoga što se tamo događalo. Informacije su tada bile nepotpune i nedovoljne, a ni ja, ni ostali ministri vanjskih poslova nismo znali kakve su se strahote tih dana, od 11. do 16. srpnja 1995. godine, tamo događale”, rekao je Kinkel ranije u intervjuu za radio Deutsche Welle.

Predložio formiranje Haškog suda

Kad je Hrvatska u pitanju, ime Klausa Kinkela se najviše povezuje s jasnom podrškom, ali je isto tako bio i žestoki kritičar kasnije politike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini

Za vrijeme mandata na čelu njemačke diplomacije prvi je predložio formiranje suda na kojem bi se sudilo za ratne zločine na području bivše Jugoslavije nakon čega je došlo do formiranja Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu.

Kinkel je u demokršćansko-liberalnoj vladi Helmuta Kohla obnašao nekoliko važnih funkcija. Godine 1991. je postao ministar pravosuđa, a godinu dana nakon toga, nakon ostavke Hansa Dietricha Genschera, čiji prisni suradnik je Kinkel godinama bio, preuzeo je funkciju ministra vanjskih poslova.

Početkom osamdesetih, ovaj pravnik iz Hechingena na jugu Njemačke, obnašao je i funkciju šefa Njemačke obavještajne službe, a kratko vrijeme početkom devedesetih se nalazio i na čelu FDP-a.

Izvor: Al Jazeera i agencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime