Premijerno prikazan film “Bosanke”: Uloga žene u odbrani RBIH

0
183

Bosanke_Detalj_sa_premijere

Sarajevo – U Domu mladih centra Skenderija sinoć je premijerno prikazan dokumentarni film “Bosanke”, koji, kako je istaknuto na svečanosti povodom premijere, govori o veličanstvenoj ulozi žena u odbrani civilizacije tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

U prisustvu brojnih gostiju iz kulturnog i javnog života Bosne i Hercegovine, 6. maja ove godine, u sarajevskom Domu mladih Skenderija premijerno je prikazan dokumentarni film Esme Velagić i Sanele Kapetanović pod nazivom “Bosanke“. Ovaj film, snimljen u produkciji Udruženja za zaštitu historijskih vrijednosti Bosne i Hercegovine „Haber“ iz Sarajeva, iz svh uglova osvjetljava ulogu žena tokom, minulog, odbrambeno-oslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini 1992.-1995.godine.

– Naše majke, sestre, supruge odigrale su nemjerljivu ulogu u odbran Bosne i Hercegovine, kaže Omer Hadrović Edo koji je, zajedno sa ratnim komadantom Armije Republike Bosne i Hercegovine doc. dr. Nedžadom Ajnadžićem, producirao ovaj film. Njihov doprinos na adekvatan način nije osvjetljen te ovim projektom ispravljamo tu grešku. U filmu pričaju žene borci, žene dobitnice najviših ratnih priznanja, žene zdravstvene radnice, učiteljice, novinarke, žene članovi Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovne… Sve žene koje su tokom agresije na našu zemlju bile u Bosni i Hercegvini zaslužuju da se spomenu. Na žalost u ovom filmu nismo to mogli učiniti. No, ovo je tek prvi film. Nadam se ne i posljednji. Film otvara prostor za diskusiju ali inicira i druge autore i producente da se late posla i iza sebe počnu ostavljati pisane i filmske tragove jer, kao što ona narodna kaže: „Ono što nije zapisano kao da se nije ni dogodilo“.

-Živjela sam u ambijentu za kojeg su mnogi govorili da ne postoji, a postojao je, kaže Tatjana Ljujić Mijatović, član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine. Ljudi različitih nacionalnosti u Sarajevu, u našoj Bosni i Hercegovini živjeli su kao jedno biće. Međutim, ta naša različitost, skup raznih kultura, religija, tradicija, načina života bili su mnogima trn u oku. I upravo taj identitet, taj kapital koji smo imali je napadnut. Međutim, pored muškaraca i žene su bile snaga na koju oni nisu računali, snaga koja je znala pokazati zube i oduprijeti se onima koji su atakovali na naše zajedništvo.

-Svaka žena mogla je otići iz Bosne i Hercegovine, a nije otišla, rekao je, između ostalog, Nedžad Ajnadžić, jedan od producenata filma prilikom obraćanja gostima na premijeri. Za razliku od mnogih „muškarčina“ one su ostale da brane rodnu grudu. Ovaj film sprječava to da istina o časnoj borbi naših heroinama umre i ode na drugi svijet zajedno sa nam. Sadžaj filma nikog ne ostavlja ravnodušnim. U njemu je izneseno mnogo historijski važnih, istinitih i pouzdanih činjnica. On će isprovocirati naučnu javnost, historičare, istraživače i sve stvaraoce da zauzmu aktivan odnos istražuju, dokumantuju i pišu o ratnim dešavanjima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992.-1995.godine. Naravno, zaustavit će špekulante da historiju pišu po svojoj mjeri na štetu časne borbe boraca i svih drugih patriota naše zemlje.

Ajnadžić se osvrnuo i na današnju, pomalo, zapostavljenu poziciju onih koji su u najtežim trenutcima bili na braniku naše domovine.

Bosanke_Munira_Subasic_i_Ema_Cekic

-Na jednom sastanku, na kojem sam prisustvovao, naš vrhovni komandant, rahmetli, Alija Izetbegović je rekao: „Dragi moji patrioti. Onoliko koliko nam treba slobode sada u ratu baš toliko će nam trebati pravde i pravičnosti u miru“. Radi pravde i pravičnosti zalažem se za to da se ustroji i definira registar onih koji su časno branili državu Bosnu i Hercegovnu, ali Boga mi i onih koji su dezertiral i nečasno ostavili svoj domovinu na milost i nemlost agresorma. Samo tako možmo ustrojiti novi sistem vrijednosti u kojem niko neće dovoditi u pitanje našu borbu i rušiti naš ponos. Neizmjerno sam ponosan time što sam sa našim heroinama i svim drugim patriotama služio svom narodu: Bošnjacima, Srbima, Hrvatima, Jevrejima, Romima i svim ostalim koji su Bosnu i Hercegovinu smatrali svojom državom.

Obzirom da se premijera filma odvijala u sklopu obilježavanja Dana sarajevske Opićine Centar, prisutnima se obratio i njen načlnik Dževad Bećirević. On je istakao spremnost da njegova općina i dalje, kao i do sada, podržava projekte koji govore o časnoj borbi bosanskohercegovačkih patriota. Najavljen je sljedeći filmski projekat radnog naslova „Istina o bitkama na Poljinama“.

Pored heroina koje su u filmu govorile o svojoj ulozi u odbrani Bosne i Hercegovine među prisutnima smo zamijetili i vijećnike Općine Centar, te Vehida Gunića, Bahriju Hadžialić, Tatjanu Ljujić Mijatović, članicu Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, Esada Piknjača, predsjedavajućeg Općinskog vijeća Vogošća sa saradnicma, doktora Begu Panžića, Veliju Katicu, Mustafu Resića, Hasana Dolovca sa prijateljima iz njegovog udruženja „Bosnae – Zelene beretke“, Emu Čekić, Muniru Subašić, Arijanu Saračević, Nerminku Mahmić Emrić, Dževada Rađu, Selima Kurtalića sa predstavnicma Kantonalnog Crvenog krsta/križa….

(Snimio: Eset Muračević)

(Bošnjaci.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime