Premijer Novalić za Faktor uoči susreta s liderima stranaka: Zatražit ću smjene direktora

0
3

-fadil-novalic-01042016-JB-13

Sarajevo – Imamo zastoje kada su u pitanju Autoceste FBiH, Agencija za bankarstvo FBiH, Agencija za nadzor osiguranja FBiH, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i Institut za medicinsko vještačenje, kaže Novalić.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić za Faktor je potvrdio da će se on i njegovi najbliži saradnici sutra sastati sa liderima SDA, HDZ i SBBBiH , Bakirom Izetbegovićem, Draganom Čovićem i Fahrudinom Radončićem.

Potrebne rokade

Na sastanku će se, kaže Novalić, razgovarati o rješavanju problema koji predstavljaju trenutnu prepreku u realizaciji projekata Vlade FBiH.

– U ime Vlade FBiH će biti ministrica finansija Jelka Milićević, ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i ja. Razgovarat ćemo o neriješenim pitanjima. Postoje neka personalna pitanja između koalicionih partnera. Imamo određene zastoje kada su u pitanju Autoceste FBiH, Agencija za bankarstvo FBiH, Agencija za nadzor osiguranja FBiH, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i Institut za medicinsko vještačenje. Postoje intencije da se naprave neke rokade, da se okušaju neki novi ljudi u nekim institucijama koje su dugo vremena u rukama istih osoba. Tu je i nastao zastoj i teško je da mi kao Vlada FBiH možemo to da samostalno uradimo, bez potpore koalicionih partnera – objasnio je Novalić u razgovoru za Faktor.

Crno na bijelo

Otklanjanje tih zastoja, prema ocjeni federalnog premijera, predstavlja važan korak u realizaciji najavljenih projekata i projekata koji će biti ponuđeni potencijalnim stranim investitorima.

– Mi radimo katalog „100 prioriteta Vlade FBiH“ koji predstavljaju investicioni potencijal Federacije. Nije to program javnih investicija, koje se realizuju javnim novcem. Stotinu investicionih projekata podrazumijeva učešće što više privatnog kapitala, da ne zadužujemo državu i FBiH nego da to rade privatne korporacije. Drugi projekat koji spremamo je „100 produkata FBiH“. Kada govorimo o projektima, to namjeravamo usvojiti na sjednici Vlade naredne sedmice, a onda koristiti za opću upotrebu na događajima kao što su Sarajevo Business Forum, protekli Samit „Brdo-Brijuni“, da pošaljemo svojim diplomatsko-konzularnim predstavništvima i pri posjetama državnih delegacija BiH. To bi bila osnova za razgovor sa potencijalnim investitorima. Mnogo govorimo o investicijama, a do sada smo pri kontaktima sa potencijalnim investitorima govorili ono što se sjetimo iz glave. Sada po prvi put ćemo imati dokument na kojem je sve prezentovano crno na bijelo – izjavio je Novalić.

(N. Pobrić/Faktor.ba/Foto: J. Brutus)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime