Premijer Lipovača posjetio džemat Hafizovići

0
3

download (1)Bosanska Krupa – Razgovarano je o projektima, koje je pokrenuo ovaj džemat, a premijer je obećao pomoć u izgradnji lokalnog puta i šehidskog turbeta, te obnovi Doma kulture. U okviru posjete, Lipovača je obišao i osnovnu školu Jezerski.
Premijer Lipovača u okviru posjete obavio je džuma-namaz zajedno s džemalijama u novoizgrađenoj džamiji. Ovo je inače najmanji džemat u Bihaćkom muftijstvu.

„Mi smo opstali ovdje sa 17 ljudi, 17 kuća, šest nije bilo toga poroda muškog, znači ostalo je 11, od tih 11 sad je ovo džemat što ga mi imamo, taj džemat se tretira od 28 kuća i možda bi mogao biti skoro najmanji u Rijasetu“, kazao je Hilmija Hafizović, mutevelija džemata Hafizovići.

Nakon džume-namaza, premijer je s džematlijama razgovarao o brojnim projektima koji su planirani ili pokrenuti, te obećao pomoć Vlade USK za dio njih.

„Ono što smo se dogovorili jeste da ćemo na nivou Vlade Kantona sigurno učestvovati u završetku puta, nekih 650 metara, koji povezuje džamiju i centar naselja. S druge strane govorili smo o šehidskom turbetu i tu ćemo naći način da kroz institucije Vlade osiguramo finansiranje ili sufinanciranje. Ovdje postoji jedno ruševno zdanje, Dom kulture, koji ćemo gledati da obnovimo“, istakao je Lipovača.

Premijer je u okviru posjete obišao je i Osnovnu školu „Jezerski“, gdje je s menadžmentom razgovarao uslovima rada u ovoj obrazovnoj ustanovi. Vlada Kantona ranije je već pomagala područnu školu u Tromeđi, zajedno sa Općinom Bosanska Krupa.

„Danas mogu sa velikom radošću potvrditi da smo dobili grant Vlade Japana u vrijednosti 93.451 eura za instalaciju centralnog grijanja u centralnoj zgradi u Jezerskom kao i područnoj školi u Mahmić Selu. To je jedan veliki projekt, potpisivanje ugovora slijedi 29. januara“, kazao je Jasmin Džanan, direktor Osnovne škole „Jezerski“.

Vrijednost projekta iznosi preko 200 hiljada KM, a osim Vlade Japana, učešće u finansiranju će uzeti Općina Bosanska Krupa i Vijeće roditelja ove osnovne škole. Za 333 učenika u centralnoj školi i 127 u područnoj, realizacija projekta značit će kvalitetniju nastavu, ali i energetsku uštedu do 50 posto.

(krupljani.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime