Premijer Davutoglu putuje u posjetu Portugalu i SAD-u

0
3

premijer-davutoglu-putuje-u-posjetu-portugalu_trt-bosanski-39469Turska, SAD – Turski premijer Ahmet Davutoglu ostvariće posjetu Portugalu i Sjedinjenim Američkim Državama.

 

U pisanom saopštenju Odjela za odnose sa javnošću Ureda premijera navedeno je da će Davutoglu večeras otputovati u posjetu Portugalu i sutra ostvariti kontakte sa tamošnjim zvaničnicima.
“Samit mehanizma saradnje između vlada Turske i Portugala uspostavljen je potpisivanjem ‘Strateškog dokumenta o jačanju bilateralnih odnosa Turske i Portugala’ tokom posjete portugalskog premijera Passos Coelhoa našoj zemlji, između 17. i 19. decembra 2012. godine. Na samitu, na kojem će turski premijera učestvovati u pratnji ministara, biće detaljno razmatrani bilateralni odnosi i dešavanja u regionu i svijetu. Uvaženi premijer će tokom posjete obaviti razgovor sa portugalskim premijerom Passos Coelhom, portugalskim predsjednikom Cavaco Silvaom i sastaće se sa Jorge Sampaiom bivšim portugalskim predsjednikom i prvim visokim predstavnikom Saveza civilizacija, kojim zajedno predsjedavaju Turska i Španija”, navedeno je u saopštenju.
Istaknuto je da će Davutoglu nakon posjete Portugalu otputovati u New York, vodeći američki i svjetski finansijski centar, gdje će se sastati sa predstavnicima međunarodnih finansijskih krugova i obaviti razgovor da američkim investitorima i ekonomistima.
Davutoglu će se u New Yorku sastati i sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija sa kojim će razgovarati o regionalnim i globalnim pitanjima, prije svega o dešavanjima u vezi kiparskog, sirijskog, iračkog, ukrajinskog pitanja i prijetnji ISIS-a. Osim toga, biće razmatrani zajednički projekti sa UN-om, uključujući i Svjetski humanitarni samit koji će se održati u Turskoj 2016. godine.
Navedeno je da će Davutoglu na poziv predsjednika Generalne skupštine UN-a Sam Kutese uzeti učešće na UN-ovom Skupu o ravnopravnosti polova i osnaživanju žena, koji će se održati na visokom nivou, te da će se obratiti u Ujedinjenim nacijama. “Uvaženi premijer će u okviru posjete New Yorku prisustvovati godišnjem sastanku Council on Foreign Relationsa (CFR), jednog od vodećih američkih think-tank institucija i kao počasni gost održati govor. Predviđen je i susret uvaženog premijera sa predstavnicima tursko-američke zajednice u New Yorku”, navedeno je u saopštenju,
(trtbosanski)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime