Prema Ustavu FBiH u Vladi mora biti 8 Bošnjaka, a SDA pristala na 6 ministarstava

0
0

0Bakir-izetbegovic-zabrinut1Sarajevo – Stranka demokratske akcije pristala je na kršenje Ustava Federacije BiH i to na štetu Bošnjaka. Nakon podjele ministarskih pozicija u Vladi Federacije BiH postalo je jasno da je SDA ugrozila ustavnu poziciju Bošnjaka.

Naime,amandmanima bivšeg visokog predstavnika Wolfganga Petritscha na Ustav Federacije BiH 2002. godine, sastav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine mora izgleati ovako:
Vlada Federacije BiH (Premijer i šesnaest ministara) sastoji se od 8 ministara iz reda bošnjačkog, 5 ministara iz reda hrvatskog i 3 ministra iz reda srpskog naroda. Jednog ministra iz reda ostalih može imenovati Premijer iz kvote najbrojnijeg konstitutivnog naroda.

SDA je imenovala premijera i šest ministara Bošnjaka, a to znači da u Vladi FBiH ima samo sedam Bošnjaka, odnosno šest bošnjačkih ministara. Reuf Bajrović kojeg je imenovala DF dolazi iz reda ostalih, izjašnjava se kao Bosanac, iako je etnički Albanac. Kada bi brojali i Reufa Bajrovića, Bošnjacima nedostaje još jedna ministarska pozicija da bise ispoštovao Ustav Federacije BiH.

Nažalost, opisano kršenje Ustava FBiH imaće posljedice i na nižim nivoima vlasti. Ovo je odgovor zašto u mnogim institucijama države i entiteta Bošnjaci čine manjinu. Bošnjačka politika, naročito SDA pristaje na takvu diskriminaciju. Zašto to rade, da li je u pitanju korupcija ili neka druga vrsta izdaje teško je znati. Ono što se zna jeste da se Srbi i Hrvati ismijavaju sa ovakvom bošnjačkom politikom.

(saff)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime