Preliminarna šteta od poplava u Tuzlanskom kantonu 120 miliona KM

0
0

lukavica3Tuzla – Vlada TK prihvatila je Informaciju o poplavama i klizištima na području Tuzlanskog kantona u period od 05.08. do 09.08.2014. godine. Obilne kišne padavine, stoji u Informaciji, uzrokovale su nagli porast vodostaja u svim vodotocima, izlijevanje iz korita i poplave na području cijelog TK.

Poplavljeno je više stotina stambenih i pomoćnih objekata, industrijskih objekata i poljoprivrednog zemljišta. Općinske komisije za procjenu šteta uradile su preliminarnu procjenu šteta od poplava i klizišta koja iznosi 119.678.256,48 KM.

Došlo je do prekida purtnog saobraćaja i plavljenja i oštećenja magistralnih, regionalnih i lokalnih puteva. Aktiviran je veliki broj klizišta koja ugrožavaju stambene, privredne i infrastrukturne objekte, kaže se u Informaciji Kantonalne uprave civilne zaštite.

Stanje prirodne nepogode zbog poplava i klizišta proglašeno je u općinama Kladanj i Čelić, dok je na području ostalih općina i na nivou TK na snazi stanje prirodne nesreće proglašeno u maju ove godine. U akcijama zaštite i spašavanja vršena je evakuacija stanovništva, evakuirano je 2.367 građana i smješteno kod rodbine, prijatelja i prihvatne centre koje su organizovali štabovi civilne zaštite.

Tokom trajanja nesreće i u akcijama zaštite i spašavanja nije bilo smrtnog stradanja. Pri izvođenju radova u hitnim mjerama sanacije terena na području općine Tuzla povrijeđena su 2 uposlenika Općine, jedan sa prelomom noge a drugi sa lakšim povredama.

(ekapija.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime