Pregovori o formiranju vlasti u SBŽ

0
0

4060ef056202be2c8bfb16456db28342_MKiseljak – U posljednja tri dana 2014. godine Srednjobosanska županija dobit će jedan od moguća dva okvira financiranja, Odluku o privremenom financiranju ili Proračun za 2015. godinu. Jedini je to konretan dogovor postignut tijekom višesatnih pregovora predstavnika HDZ BiH, SDA i DF Željko Komšić koji su ovog vikenda održani u prostorijama Općinskog odbora HDZ BiH u Kiseljaku. Potvrdili su nam to sudionici pregovora naglasivši da će ovakvim dogovorom osigurati kontinuitet u isplati plaća i ostalih primanja proračunskim korisnicima.

 

SDA i DF bliži su odluci o privremenom financiranju iako su svjesni kako ona ima manji okvir djelovanja, dok HDZ BiH i dalje smatra kako bi bilo bolje ući u 2015 godinu s usvojenim Proračunom.

“Važno je da smo s oba partnera usuglasili kako je važno u Novu godinu ući s nekim od financijskih dokumenata. Mi u HDZ BiH i dalje ćemo inzistirati da to bude Proračun jer on je sveobuhvatniji dokument od odluke o privremenom financiranju. Osim toga, Proračun osigurava i vrlo važnu financijsku i političku stabilnost ovog prostora”, izjavila je nakon pregovora Lidija Bradara, predsjednica ŽO HDZ BiH SBŽ i članica Predsjedništva HDZ BiH.

Oko raspodjele dužnosti u tijelima vlasti SBŽ na višesatnim pregovorima u Kiseljaku nije postignut dogovor. Čelnici stranaka slažu se kako je za to ipak prerano.

“To pitanje ne može se riješiti tako brzo. Treba više vremena za to jer u pitanju su tri različite stranke s tri različita programa”, kaže Senad Kajimović, član Predsjedništva DF-a.

U DF-u odbijaju javno govoriti na koje dužnosti pretendiraju, a u ovoj stranci nema ni preciznog odgovora na pitanje gdje je zapelo u raspodjeli dužnosti u tijelima vlasti. Zato su čelnici SDA i HDZ BiH precizni u tomu što žele, odnosno što im po izbornim rezultatima pripada kao i detektiranju zastoja u raspodjeli dužnosti u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti SBŽ.

“Ima tu i matematike i politike. Ne može netko tko ima tri puta manje zastupnika tražiti jednak broj mjesta u Vladi. Što se nas iz SDA tiče, mi tražimo mjesto premijera, odnosno predsjednika Vlade, neka ministarska mjesta i mjesto zamjenika predsjedavajućeg Sabora s tim što s posljednjim zahtjevom nismo isključivi. Ukratko, SDA pretendira na sva mjesta u vlasti koja pripadaju Bošnjacima”, kaže Asim Mekić, predsjednik ŽO SDA SBŽ.

 

“Na mjesto predsjednika Vlade u SBŽ pretendira i HDZ BiH, a osnovni arrgument za vraćanje ove dužnosti nakon više godina Hrvatima su izborni rezultati ove stranke i Koalicije HNS-a koju je predvodila HDZ BiH, a koja je u SBŽ više od 25 tisuća glasova”, ističe Lidija Bradara, predsjednica ŽO HDZ BiH ŽSB.

“Zbog devet ruku koje zajedno s našim koalicijskim partnerom HSS Stjepan Radić imamo, a vrlo moguće i 11, mi tražimo premijersko mjesto i tri ministarske pozicije. Drugi naš prijedlog je četiri hrvatske ministarske pozicije u Vladi i mjesto ministra iz reda srpskog naroda”, pojasnila je Bradara.

S devet ruku koliko HDZ BiH ima s jednim zastupnikom HSS Stjepan Radić, osam zastupnika SDA i tri DF-a spomenute tri stranke imaju dvotrećinsku većinu u Saboru potrebnu za formiranje Vlade. Iz ove županije dosad su izabrani izaslanici u Federalni dom naroda. Izabran je i jedan od trojice čelnika zakonodavne vlasti, Josip Kvasina iz HDZ BiH koji je dobio jednoglasnu potporu.

Čelnici Sabora iz reda bošnjačkog i srpskog naroda nisu dobili potreban broj glasova zog nepostizanja dogovora između SDA i DF-a. Jedini zastupnik iz reda srpskog naroda Nikola Simić zbog toga je pisao i visokom predstavniku Valentinu Inzku zbog čijeg pisma, a na inicijativu SDA, nije bilo sjednice Sabora na kojoj se trebalo raspravljati o Nacrtu proračuna za 2015 godinu. Odgađanje sjednice Sabora bilo je razlog što nije bilo ni sjednice Vlade SBŽ jer na nju nisu došli ministri iz dva HDZ-a. Politički dogovor u SBŽ je nužan ne samo radi provedbe izbornih rezultata već i radi deblokde rada županijskih institucija, kompletiranja čelnika Sabora kao i održavanja sjednica Vlade u tehničkom mandatu do izbora nove koja, sudeći prema pregovorima u Kiseljaku, još nije na pomolu.

(grad-busovaca)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime