Predstojeći izbori u BiH već uzburkali strasti

0
1

b80d7ddd03df5e7a7fdd0f4f2f3b7d0f_XLBiH – Iako je do općih izbora u BiH preostalo gotovo devet mjeseci, predizborna kampanja uveliko je započela i u narednim mjesecima produkovaće mnoge afere, pokušaje diskreditacije političkih protivnika, ali i uzrokovati pojačan intenzitet retorike s nacionalnim prizvukom, smatraju ugledni profesori i politički analitičari iz BiH, pišu Nezavisne novine.

Šaćir Filandra, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, kaže da je, prema svim pokazateljima, kampanja već počela na cijelom prostoru BiH. “Počele su se raspadati koalicije i zauzimati nove pozicije, tako da je nastupilo opće pregrupisavanje na političkoj sceni. U narednim mjesecima i cijeloj godini možemo očekivati mnogo privrednih i finansijskih afera, vađenja dosijea iz državnih institucija, gdje je velik uticaj sigurnosnih službi u stranačko-političke svrhe”, ističe Filandra.

Istovremeno, on očekuje opću stagnaciju privrednog razvoja kada je u pitanju javni sektor, ali i socijalnu krizu zbog nedostatka novca. “Kroz cijelu kampanju će se provlačiti socijalna pitanja, sa pričama o korupciji i pronevjeri”, rekao je Filandra. Miloš Šolaja, direktor Centra za međunarodne odnose iz Banjaluke i profesor na Fakultetu političkih nauka, kaže da sve što gledamo posljednjih mjeseci jeste kampanja, ali da to nije ništa neobično za parlamentarne demokratije. “Međutim, mislim da će naredni izbori, kako to volim reći, biti ‘đavolja igranka’. Vjerujem da će rezultati popisa takođe unijeti novo svjetlo u političke odnose i biće vrlo žestoko, sa pojačanom nacionalnom osnovom za glasanje”, zaključuje Šolaja.

Za Slavu Kukića, profesora na Sveučilištu u Mostaru, problem je što je u BiH uspostavljen politički ambijent koji stalno asocira na političku kampanju. “To je ambijent kontinuiranog nacionalnog talasanja i mislim da će se ekscesi pojačavati, ali i retorika koja govori o nacionalnoj ugroženosti. U tom kontekstu će se koristiti i rezultati popisa”, ističe Kukić.

Enver Kazaz, profesor i politički analitičar iz Sarajeva, upozorava da umjesto kampanje moramo biti spremni “na politički rat”. “U RS će se voditi teški iscrpljujući rat između opozicije i režima, a u FBiH između SDP-ove političke nomenklature, s jedne, i SDA i SBB-a sa druge strane. U tom smislu izgledaće karikaturalno rat između partije Željka Komšića i Zlatka Lagumdžije, jer ni jedna ni druga nemaju realne političke izglede za uspjeh”, smatra Kazaz.

No, on smatra da je za BiH najopasnije to što je “rat unutar hrvatskog bloka dobio HDZ BiH”. “Dragan Čović je odbijanjem dogovora o presudi ‘Sejdić i Finci’ u Pragu zapravo zapečatio našu političku krizu vlasti”, naglasio je Kazaz. Tanja Topić, politički analitičar iz Banjaluke, također smatra da je kampanja počela odavno, te da je vođena u čitavoj drugoj polovini prethodne godine. “Sve se to vidi po aktivnostima i pozicioniranju političkih partija. Međutim, veliko je pitanje kako će se ovo održavanje tenzija odraziti na glasače. Sve može biti kontraproduktivno i rezultirati time da glasači dignu ruke od svega i svoj stav jednostvano iskažu neizlaskom na izbore”, predviđa Topićeva.

CCI

Ivica Ćavar, projekt menadžer Centara civilnih incijativa (CCI), koji vrši monitoring rada parlamenta i Vijeća ministara BiH, kaže da se proteklih mjeseci u parlamentu uveliko osjeti predizborna kampanja. “Sve je počelo raspadom koalicije SNSD-SDS. U predstojećim mjesecima ne možemo očekivati apsolutno ništa obećavajuće, a ako se nastavi sa ovakvim neradom, ako njihov posao i dalje bude bavljenje samim sobom, onda ćemo ubuduće gubiti stotine miliona planirane međunarodne pomoći”, upozorio je Ćavar.

(kakanj-x.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime