Predstavnički dom PFBiH – Vesna Švancer izabrana za potpredsjedicu Doma

0
3

PREDSTAVNIČKI DOM PFBiH Vesna Švancer izabrana za potpredsjedicu Doma

Sarajevo – 6:25 Predstavnički dom Federalnog parlamenta imenovao je Vesnu Švancer (SBB) na funkciji potpredsjedavajuće ovog doma iz reda srpskog naroda.

Naime, Komisija za izbor imenovanje razriješila je dužnosti Sašu Mitrovića (DF), nakon čega je dala saglasnost za imenovanje Švancer na ovu funkciju.

Kako je obrazloženo, to je učinjeno kako bi rukovodstvo Doma odgovaralo sastavu nove parlamentarne većine.

Za imenovanje Švancer glasalo je 60 poslanika, 16 je bilo protiv, a troje suzdržano.

16:05 Predstavnički dom dao je saglasnost na predloženi Sporazum o strateškoj saradnji između RMU “Banovići” d.d. Banovići i Kompanije Dongfang Electric Corporation Limited iz Kine, i Ugovor o inženjeringu, nabavci i izgradnji (EPC Ugovor po sistemu “ključ u ruke”) za Termoelektranu Banovići, Blok 1-350 MW između RMU “Banovići” d.d. Banovići i Kompanije Dongfang Electric Corporation Limited iz Kine,

Konačan izbor strateškog partnera za finansiranje i izgradnju Termoelektrane Banovići, Blok 1-350 MW obavit će se tek nakon saglasnosti Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine uz obavezu donošenja odluke Skupštine društva RMU “Banovići” d.d. Banovići o davanju saglasnosti na konačni prijedlog izbora strateškog partnera za finansiranje i izgradnju Termoelektrane Banovići, Blok 1-350 MW.

12:25 Predstavnički dom usvojio je Program rada Vlade FBiH za 2015. godinu. Program rada Vlade podržalo je 52 poslanika, 21 je bilo protiv, a tri suzdržanih.

Reagirajući na niz kritika poslanika DF-a na Program rada Vlade, poslanici SDA Asim Kamber i Ismet Osmanović kazali su da “DF nema pravo da kritizira druge, a sebe da amnestira, jer je DF bio kriv za krizu i blokade.

10:45 Predstavnički dom Federalnog parlamenta nastavio je zasjedanje koje je započeto jučer.

U toku je rasprava o programu rada Vlade FBiH za 2015. Program je obrazložio premijer Fadil Novalić.

On je istakao da program rada Vlade ima 70 strateških i 280 operativnih ciljeva.

Strateški ciljevi i programi vezani su za dalje usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU, očuvanje makroekonomske stabilnosti i jačanje budžetske odgovornosti, ekonomske reforme, izgradnju i rekonstrukciju transportne, energetske i okolišne infrastrukture, nastavak reformi pravosuđa i javne uprave, zdravstva i socijalnog sektora, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, jačanje saradnje s organizacijama civilnog društva, zaštitu od diskriminacije, te jačanje regionalne saradnje i koordinacije između kantona.

Naglasio je da je programa rada Vlade usklađen s reformskom agendom odnosno njenim akcionim planom.

Prioriteti Vlade FBiH u 2015. godini će, kaže, biti usmjereni na projekte intenziviranja privrednog razvoja, jačanja unutrašnje društvene stabilnosti Federacije BiH i jačanja vladavine prava, kao i iniciranje i provođenje reformi usklađenih sa potrebama Bosne i Hercegovine. U saradnji sa drugim nivoima vlasti u BiH, dodao je, radit će se na euroatlanskim integracijama u cilju obezbjeđenja dugoročno održivog i stabilnog sistema koji će FBiH učiniti konkurentnijom.

Izdvojio je zakonska rješenja koja su usvojena, a to je Zakon o radu, na osnovu kojih je planirano potpisivanje kolektivnih ugovora, zatim izmjene i dopune Zakona o doprinosima, Zakona o direktnim stranim investicijama.

Izdvojio je i set zakona penzijsko-invalidskog sistema, te Zakona o uvezivanju radnog staža, na kojem se intezivno radi

 

 

Autor: A. Du./avaz.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime