Predstavnički dom Parlamenta FbiH: Osniva se federalni zavod za sudsku i forenzičku medicinu

0
5

predstavnicki-dom-parlamenta-fbih-osniva-se-federalni-zavod-za-sudsku-i-forenzicku-medicinu_1403724925 (1)Sarajevo – Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, nakon više od dvije godine od usvajanja nacrta u istom domu, usvojen je i prijedlog zakona o unutrašnjim poslovima FBiH. Radi se o zakonskom rješenju koje je svojevremeno pocijepalo platformu, a prije svega, odnose SDA i SDP-a.

Poslanici su, između ostalog, podržali i prijedlog dopuna Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave kojim se predviđa osnivanje federalnog zavoda za sudsku i forenzičku medicinu. Sjednica PD-a prekinuta je u 16.30 sati zbog fudbalske utakmice BiH i Irana, a bit će nastavljena sutra.

Inzkovo pismo

Prijedlog zakona o unutrašnjim poslovima, za koji su jučer glasali i poslanici SDA, kako je pojasnio resorni ministar Predrag Kurteš, zadovoljava sve međunarodne standarde, a Federalna uprava policije (FUP) je samostalna, van političkog uticaja i finansijski nezavisna. Ovo zakonsko rješenje, prema ministrovim riječima, predviđa i parlamentarnu kontrolu nad MUP-om FBiH. Uoči jučerašnje sjednice Kolegiju PD-a pismom se obratio i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko koji je zamolio za saradnju kako bi se ubrzalo usvajanje ovog zakona.

– Prijedlog ovog zakona rezultat je dugotrajnog procesa konsultacija i konsenzusa među nadležnim domaćim i međunarodnim subjektima, njime se dalje utvrđuje operativna i finansijska nezavisna Uprava policije, napisao je, između ostalog, Inzko.

Poslanici su jučer podržali i dopune Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave, kojim se predviđa usvajanje federalnog zavoda za sudsku i forenzičku medicinu. Usvajanje ovih dopuna podržala su sva udruženja porodica nestalih osoba u FBiH. Postojanje ovakve institucije olakšat će sudskomedicinsku obradu i smještaj ekshumiranih tijela. Povodom ovog prijedloga poslanicima se obratila i Sejda Karabašić, predstavnica Udruženja Izvor iz Prijedora, koja je kazala da je tijelo njenog oca ekshumirano 1999. godine.

Pomoć porodicama nestalih

– Međunarodne organizacije podržavaju osnivanje zavoda, a novac je osiguran za rad do 2016. godine. Prolazili smo kroz teške i bolne trenutke, i bez obzira na to šta smo prošli u ratu, pored dodatnih identifikacija i pored ekshumacija, imamo smo probleme i sa odlaganjem kostiju najmilijih, rekla je, između ostalog, ona i pozvala poslanike da podrže dopune zakona.

Irfan Ajanović (SDA) je kazao da se u BiH traga za još 9.000 nestalih osoba, od čega je već nekoliko hiljada ekshumirano, ali se čeka na obradu i identifikaciju. Putem zavoda uvest će se standardi i kriteriji u oblasti sudske i forenzičke medicine, te omogućiti brže i efikasnije okončanje krivičnih i istraga ratnih zločina.

Danas  su usvojene i izmjene i dopune Zakona o matičnim knjigama u FBiH koje predviđaju promjenu dosadašnje prakse da se rođeni i umrli upisuju u matične knjige opština na kojima su rođeni, odnosno umrli. Promjena se sastoji, kako je pojasnio ministar Kurteš, u tome što će te knjige ubuduće voditi opština na kojoj je, u slučaju rođenja, prijavljeno prebivalište majke djeteta, dok će u slučaju smrti, matične knjige umrlog voditi ona opština u kojoj je bilo posljednje prijavljeno prebivalište umrle osobe. Svi spomenuti zakoni trebaju dobiti podršku i na Domu naroda.

Druga sreća sa zakonima o pomoći

Predsjedavajući Predstavničkog doma Safet Softić najavio je i sjednicu Kolegija za danas kako bi se dogovorilo i vanredno zasjedanje na kojem bi se našao i nanovo utvrđen prijedlog zakona o osnivanju fonda za pomoć nastradalim od poplava, zakon o inspekcijama, te nekoliko odluka o zaduženjima. Prvenstveni prijedlog zakona o osnivanju fonda za pomoć oboren je u PD-u prošle sedmice, nakon čega ga je Vlada nanovo utvrdila.

Po sličnom principu, Vlada FBiH jučer je hitno i telefonski utvrdila i novi prijedlog zakona o finansiranju pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nesrećom, nakon što je prvi prijedlog ovog zakona pao u ponedjeljak na Domu naroda.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime