Predstavnici Uprave za vjerske poslove posjetili mektebe na području Sarajevskog muftijstva

0
3

Sarajevo – Jedan od najvažnijih segmenata djelovanja Islamske zajednice je odgoj i poučavanje djece školskog i predškolskog uzrasta, mladih koji se realizuje kroz mekteb i mektebsku nastavu. S namjerom neposrednog uvida i upoznavanja stanja na terenu, Uprava za vjerske poslove, Odjel za mektebsku nastavu i mlade, u subotu 24.10.2015. god., organizovao je posjetu mektebima na području sarajevskog muftiluka u medžlisima Islamske zajednice Sarajevo, Visoko i Kakanj.

Predstavnici Uprave za vjerske poslove u Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo posjetili su tri mekteba; Buljakov Potok, Butmir i Sokolović Koloniju-centralna džamija,  u Medžlisu Islamske zajednice Visoko dva mekteba; Rosulje i Maurovići i Medžlisu Islamske zajednice Kakanj dva mekteba; Obre i Varda.

Opći dojam predstavnika Uprave je da su posjećeni muallimi odgovorni u svom poslu i da su u svom misijskom pozivu predani u prenošenju emaneta vjere. Zatečeno stanje pokazuje, potvrđuje da su vjernici, džematlije prepoznali važnost i značaj mekteba, te da su sa svojim imamima aktivno uzeli učešća u opremanju mekteba i obezbjeđivanju pozitivnog ambijenta.

Ono što posebno raduje jeste utisak, dojam da mekteb pohađaju lijepo njegovana djeca koja dolaze iz zdravih porodica te da svoj mladalački polet, samouvjerenje i energiju iskazuju u interaktivnoj komunikaciji. Naravno, ovaj dojam nebi bio potpun bez angažmana naših kreativnih muallima.

Utisci posjete navedenim mektebima su jako pozitivni i muallimi koji u njima realizuju mektebsku nastavu, služe nam na ponos. Uprava za vjerske poslove ako Bog da nastavlja obilazak i posjetu mektebima u narednom periodu.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime