Predstavnici Švicarske agencije za razvoj i saradnju posjetili Ogledni biro Novo Sarajevo

0
4

Hadžići, Ilijaš – Visoka delegacija predstavnika Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) koju su činili voditelj programa za saradnju i buduća direktorica za BiH Barbara Datwyler Scheuer, zamjenik šefa Odjela za Zapadni Balkan Richarad Kohli, program menadžerica za Zapadni Balkan Irene Kranzlin Espinoza, savjetnica Magalie Benoît, te regionalni savjetnik za ekonomiju i zapošljavanje Stefan Bautscher, u utorak su posjetili Ogledni biro Novo Sarajevo JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Direktor Igor Kamočaji kazao je da Ogledni biroi Novo Sarajevo, Centar, Hadžići i Ilijaš primjenjuju međunarodne standarde posredovanja u zapošljavanju koji omogućavaju bržu integerciju nezaposlenih osoba na tržište rada.

– Za potrebe oglednih biroa usvojena je nova šema poslovnih procesa, definiran set usluga i izvršen raspored osoblja s ciljem odvajanja procesa evidencije i savjetovanja, kako bi se više vremena posvetilo savjetovanju nezaposlenih osoba i komunikaciji s poslodavcima – kazao je direktor Kamaočaji.

JU „ Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ danas je najbolje organizovana služba za zapošljavanje u FBiH i po mišljenju mnogih putokaz za rad biroima u drugim kantonima.

– Naravno, sve ovo bilo bi nemoguće uraditi da Služba nije imala stručnu ali i finansijsku podršku Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), Projekta zapošljavanja mladih (YEP) , Ambasade Švicarske i njemačke kompanije GOPA mbH“ – naglasio je direktor Kamočaji.

Na evidenciji nezaposlenih osoba u Kantonu Sarajevo registrovano je 72.545 osoba. Dodao je da će Služba nastaviti reforme i u ovoj godini, te najvjerovatnije iste prakse uvesti i u pet preostalih biroa.

Rukovodilac Projekta zapošljavanja mladih (YEP), Ranko Markuš govoreći o radu oglednih biroa, naglasio je da je efikasnost rada u oglednim biroima u prvih šest mjeseci sa 15 povećan na 20 posto.

– Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo je prva služba u FBiH koja je uvela sistem mjerenja učinaka. Sistem koji omogućava praćenje aktivnosti svakog savjetodavaca i biroa pojedinačno pokazao je da je Biro Novo Sarajevo najučinkovitiji biro za zapošljavanje – kazao je Markuš.

Narednog mjeseca predstavnici šest kantonalnih službi za zapošljavanje doći će u studijsku posjetu Službi za zapošljavanje Kantona Sarajevo, kako bi se upoznali sa novouspostavljenim praksama i iste primjenili u svom radu.

Na kraju posjete delegacija je posjetila i Klub za traženje posla JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo, koji je u top deset najboljih Klubova za traženje posla u BiH.

(nap.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime