Predstavnici ArcelorMittala u Vladi FBiH: Korak ka rješenju problema

0
2

190801407a-351x185Zenica – Današnji razgovor premijera Federacije BiH Nermina Nikšića, federalnih ministara Ante Krajine i Erdala Thulja, te direktora Porezne uprave FBiH Midhata Arifovića s predstavnicima ArcelorMittala rezultirao je dogovorom o mogućem modelu rješenja problema koje ova zenička kompanija ima s uknjižbom dijela imovine kupljene od Željezare Zenica.

Naime, Porezna uprava FBiH je, zbog velikih dugovanja, imovinu Željezare Zenica stavila pod hipoteku prije nego što je dio zemljišta obuhvaćenog kupoprodajnim ugovorom gruntovno prenesen u vlasništvo zeničkog ArcelorMittala.

Porezna uprava FBiH će sačiniti i Federalnoj vladi dostaviti cjelovitu informaciju o dugovanjima Željezare Zenica, te o procjeni vrijednosti imovine ove kompanije
Kako je danas konstatirano, rješenje Porezne uprave o stavljanju hipoteke je potpuno zakonito, što je potvrdilo i Federalno ministarstvo finansija.

Prema današnjem dogovoru, Porezna uprava FBiH će sačiniti i Federalnoj vladi dostaviti cjelovitu informaciju o dugovanjima Željezare Zenica, te o procjeni vrijednosti imovine ove kompanije. Vlada bi, sa svoje strane, donijela zaključak o brisanju hipoteke s dijela imovine koji je sada vlasništvo ArcelorMittala. Na ovaj način bi ArcelorMittalu bilo omogućeno daljnje investiranje u proizvodne kapacitete.

Prema riječima premijera Nikšića, uknjiženje zemljišta na ArcelorMittal nije samo pravno-formalno pitanje, jer ono obuhvata i ekonomsku i socijalnu komponentu bitnu za Zenicu i Federaciju BiH, te za zaposlene u ovoj kompaniji.

Tokom današnjeg razgovora u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, u kojem je sudjelovao i načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović, premijer i federalni ministri zahvalili su na najavi ArcelorMittala da će Zenici donirati 500.000 konvertibilnih maraka na ime pomoći u otklanjanju posljedica poplava i klizišta, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(fokus.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime