Predstavljeni rezultati istraživanja o uključenosti žena u političke procese

0
13

bigger.ashxMostar,  Konjic,  Jablanica, Čapljina – Sudjelovanje žena u ukupnom članstvu političkih stranaka u BiH se kreće od 30 do 40 posto jer je tako zakonski određeno, dok u suštini njih samo 20 posto sudjeluje u tijelima u kojima se donose odluke, kazala je danas u Mostaru Amna Popovac ispred Inicijative građanki/na Mostar (IGM) predstavljajući rezultate istraživanja o uključenosti mladih žena u političke procese na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

Popovac je kazala kako su gotovo sve političke stranke uvele određene mehanizme za osiguranje prisutnosti žena u politici ali da nisu promijenile interne procedure.

Istraživanje je rađeno u vremenskom razdoblju od 15. srpnja do 10. kolovoza u Mostaru, Konjicu, Jablanici, Stocu, Čapljini, Prozor/Rami, Neumu i Čitluku.

Cilj spomenutog istraživanja bio je utvrditi mišljenje i percepciju žena o njihovom položaju te procijeniti njihovu zainteresiranost za uključivanje u političke procese u BiH.

Rezultati istraživanja pokazuju kako žene znaju da je položaj žena u bh društvu loš, odnosno njih 60 posto misli da je položaj žena u društvu loš, 91 posto smatra da nije dovoljan broj žena zastupljen na mjestima odlučivanja u izvršnoj vlasti, a 76 posto ispitanica nije zadovoljno s zastupljenosti žena u političkim strankama.

74 posto ispitanica nisu pripadnice neke političke stranke što znači da ima prostora za njihovo uključivanje. Njih 76 posto koje su članice neke političke stranke, smatra kako žene nemaju ista prava kao muškarci u odlučivanju što znači da ženski glas u političkim strankama ne vrijedi podjednako kao i muški glas“, istaknula je Popovac.

Ono što smatraju svojim najvećim problemom jeste nezaposlenost , ali i patrijarhalno društvo. Samo ekonomski neovisna žena može biti politički aktivna što znači da zapošljavanjem žena možemo očekivati njihov veći utjecaj u političkom životu, navela je Popovac.

Na pitanje žele li se uključiti u politički život, njih 12 posto je odgovorilo kako se želi uključiti.

Ohrabruje podatak da najviše želje za sudjelovanje u političkim procesima imaju mlade žene dobne skupine od 22 do 25 godina, koje predstavljaju buduću snagu žena u političkom i javnom životu BiH, navela je Popovac.

Tako je tijekom vikenda u Mostaru održan prvi seminar za žene koje žele aktivno sudjelovati u političkom životu, odnosno za njih 12 posto.

Na pitanje što trebaju učiniti stranke kako bi više žena bilo aktivno u političkom životu, Popovac navodi kako stranke trebaju žene poticati puno više nego muškarce jer ženama nedostaje samopouzdanja.

(bljesak.info)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime