Predstavljeni novi roboti koji pomažu u kući, služe goste, smješkaju se…

0
243
Rezultat slika za Predstavljeni novi roboti koji pomažu u kući, služe goste, smješkaju se...
CES je ove godine ugostio mnogo novih pametnih robota, od onih koji mogu vam omogućuju podići nevjerojatno teške stvari, do savršenih pomoćnika u kući. Mi smo izdvojili samo one o kojima se najviše priča.
Samsungov Ballie robot

Samsungov Ballie je životni suputnik i efikasni pomoćnik u kući, a veličine je teniske loptice.  Ballie je maleni, okrugli, kotrljajući robot koji je osmišljen da podržava, razumije i reagira na potrebe svog vlasnika, posebno u kućanstvima. Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji (AI) koja je integrirana u uređaj, Ballie koristi senzore i podatke u kući kako bi stvorio dodatno korisna iskustva svom vlasniku. Osim toga, on se može povezati i kontrolirati druge pametne uređaje u vašem domu, a sve u cilju olakšavanja i uljepšavanja svakodnevnog života.

Šarmantni RollBot

RollBot je jedan od proizvoda koji su dobili punu pažnju na CES-u 2020. Dolazi od kompanija Procter & Gamble i Charmin’s GoLab, a njegova svrha je isporučivati toaletni papir onima koji se zaglave u neugodnoj situaciji bez papira u toaletu.

Prototip podsjeća na medvjedića iz crtanog filma, ali na kotačima, a koristi infracrvene senzore za navigaciju prema ljudima kojima je potreban toaletni papir.

Rola se mora prvo staviti na RollBota, jer ju ne može sam uzeti, a onda, noseći je na vrhu svoje glave, odnosi je tamo gdje je potrebna. RollBot trenutno nije na prodaju, već je predstavljen samo kao prototip.

Guardian XO robotsko superodijelo

Kompanija Sarcos predstavila je superodijelo Guardian XO. U pitanju je robotski egzoskeleton koji je napravljen da ga nose radnici, a omogućava prosječnoj osobi podići i manipulirati s teretima težim i od 100 kilograma, koristeći prirodne pokrete tijela, navodi Tech Republic.

Radnici kompanije Delta prvi su radili s robotom na sebi pokušavajući rukovati s teškim teretima u skladištu, podižući zaista nevjerojatne težine.

Industrijski egzoskeleton pomoći će povećati produktivnost radnika, istovremeno smanjujući opasnost od povreda na radu, navodi se u saopćenju za javnost.

BellaBot

Ona je robot konobarica i možda jedan od estetski najugodnijih robota na sajmu. S digitalnim prikazom lica mačke i mogućnostima glasanja iste, prijateljski robot konobar iz kompanije PuduTech opremljen je s četiri reda polica i višestrukim funkcijama za isporuku. Bella Bot na svom licu mijenja izraze u interakciji s ljudima i sadrži taktilni sustav povratnih informacija, što je čini ugodnom i životnom. Predviđeno je da zamijeni konobare, a u jednoj isporuci može nositi 120 manjih tanjira, 39 velikih tanjira i 33 posude. Da ne bismo previše otišli u tehničke detalje, sigurni smo da vas više zanima vidjeti je.

Lovot

Čudni robot kompanije Groove X dobio je priznanje Innovation Award na CES-u 2020. To možda i nije tako čudno s obzirom na to da je problem usamljenosti jedan od vodećih problema ljudi u današnjem svijetu, a Lovot je životni suputnik koji je napravljen da ga – volite.

Lovot podsjeća na mješavinu pingvina, medvjedića i sove, s toplim i mekanim tijelom i krupnim očima koje od vas traže samo pažnju, zagrljaj i ljubav. Lovot se može samostalno kretati po kući i tu je da vam pruži emocionalnu podršku i bude vaš izvor sreće. Opremljen je s 10 senzora za dodir i može osjetiti kada ga dodirujete. Pomoću aplikacije Lovot može fotografirati korisnike dok se smiju, kreirati dnevnik interakcija, služiti kao monitor za bebe, pa čak i patrolirati kućom kao neki oblik sigurnosti, navodi se u saopćenju za javnost.

T-HR3 humanoidni partner

T-HR3 dolazi iz Toyote, a pokreće ga  NVIDIA GPU tehnologija i poznat je kao Toyotin inovativni robot. T-HR3 može neometano pomjerati i kontrolirati svoje tijelo koristeći  svoj napredni sinhronizirani sistem za manevriranje, što mu omogućava gotovo prirodne pokrete i obavljanje kompleksnih zadataka.

Sistemom upravlja ljudski operater koji nosi VR naočale, a robot prima podatke putem VR-a i percepcijskih podataka s kompjutera NVIDIA koji se nalazi u njemu.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime