Predstavljeni najveći svjetski brendovi u hotelijerstvu i ugostiteljstvu

0
3

Sarajevo – U organizaciji firme Megamix održan je prvi “Megamix cooking show”. Cilj događaja bio je približiti bh. tržištvu svjetske brendove i proizvode, koji se koriste u hotelijerstvu i ugostiteljstvu.

Projekat je realizovan u saradnji sa Udruženjem kuhara Bosne i Hercegovine, koji su putem edukacije približili promovisane brendove.

Arnela Honđo, category manager kompanije Megamix kazala je kako su predstavljeni brendovi Ardo, najveći proizvođač i prerađivač zamrznutog povrća i voća. Zatim Aviko, najveći prerađivač krompira i specijaliteta od krompira i Tunalux koja je jedina kompanija na balkanu koja se bavi preradom tune.

Nermin Hodžić, predsjednik Udruženja kuhara Bosne i Hercegovine detaljnije objasnio čime se ovi proizvođači bave: “Tunalux je firma koja ima u svom asortimanu komade tunjevine, porcionisane 220 grama, imaju velike komade (1-1,5 kg), dimljenu tunjevinu, dimljeni trbuh tunjevine i imaju jedan interesantan proizvod, to je masa za ćevape i pljeskavice od tune. Pred brenda Tunalux predstavljamo i Aviko, te ostale brendove koje firma Megamix zastupa.”

Hodžić također dodaje kako je Megamix firma koja se bavi HoReCom, odnosno snabdijeva hotele i restorane svim premium namjernicam koje se nalaze na našem tržištu.

Cilj Megamix cooking show-a jeste da se vodeći svjetski brendovi predstave i domaćem tržištu, te da se kroz edukaciju i promociju proizvoda približe jela koja bi mogla biti dobro prihvaćena na BH tržištu.

Nermin Hodžić je pohvalio saradnju sa Megamix-om, koji su partnerski organizovali ovaj događaj:”Drago nam je što smo uspostavili saradnju sa Megamix-om, a to je ono što smo već najavljivali kroz medije. Megamix je naš korporativni član, gdje će sve ovakve aktivnosti raditi sa Udruženjem kuhara BiH, nama je cilj proširiti vidike svim našim ugostiteljima, jer svi znamo da kuharima treba edukacija. Potrudili smo se da u što kraćem roku predstavimo što više jela, krenuvši od finger food-a do jela koja se mogu servirati u restoranima. Cilj je komunicirati sa ugostiteljima i vidjeti šta im nedostaje, uključiti se u dalji rad i pomoći da se educiraju ljudi”, rekao je Hodžić, te je dodao kako je tuna najtraženija riba, ali opet jako pristupačna za naše tržište.

Arnela Honđo ističe kako su ponosni što su jedan od vodećih distributera kada su u pitanju proizvodi za ugostiteljstvo, i da je cilj organizacije ovog događaja bio prvenstveno organzovati nešto što će približiti kupcima svjetske trendove. “Dakle, ponudimo opcija proizvoda koji su vrlo jednostavni za napraviti, a vrlo lijepo izgledaju kod krajnjeg potrošača, te da zajedničkim snagama predstavimo kupcima nešto novo.”

Također misli kako ne bi trebali da samo kopiramo šta svijet donosi, nego da i sami osmišljamo nova jela jer, kako kaže, imamo kvalitetne kuhare koji su sposobni za to.

Razgovarali smo i sa predstavnicima brendova koji se predstavili na ovom događaju. Oni također imaju pozitivan stav prema ovakvim promocijama, i misle kako je ovo idealan način da se približe brendovi koji su već odavno prepoznati u svijetu, i na tržištu BiH.

Midhat Mutapčić, iz firme Aviko, koja se bavi preradom krompira kaže kako je firma Aviko imala veliku želju za saradnjom sa Megamixom, a da se 2014. godine napokon ta saradnja ostvarila.

“S Megamixom smo počeli sradnju 2014. godine i od tada samo rastemo. Bili smo i prije prisutni na tržištu BiH, međutim uvijek smo imali želju da HoReCu razvijamo, ali nismo imali odgovarajućeg partnera. Nadali smo se da će Magamix biti taj, i jedini koji može da uradi ono što mi želimo. Tu su se našli neki zajednički interesi. Megamix je jedina firma koja ozbiljno i profesionalno pristupa HoReCi.

Još uvijek smo na početku saradnje, ali nadamo se da će to biti dugoročno.”

Dodaje kako je predstavljen dio proizvoda koji bi mogao biti interesantan bosanskohercegovačkom tržištu, a nada se i kako će u narednom periodu moći predstaviti cijeli asortiman proizvoda.

Miloš Podkrajac, predstavnik Tunaluxa kaže kako uvoze tunu direktno sa brodova iz Španije, te da su jedina firma na ovim prostorima koja se bavi rasijecanjem ribe i klasifikacijom mesa. Ono što njihov proizvod čini najkvalitetnijim na tržištu jeste to što prodaju tzv. Centralni rez, koji je od početka do kraja isti. Centralni rez firme Tunalux je očišćen od igli, tetiva i krvne linije, što znači da je proizvod 100% iskoristiv.

“Kao takve su nas kuvari prepoznali, kao dobre dobavljače, a pri tome smo napravili stek od tune od 220 grama, također očišćen. Ono što je bitno jeste da sve ribe koje mi rasecamo su konstantno u smrznutom stanju, i prvo njihovo otapanje je u kuhinji kod kuvara. Samim time, ona ne gubi svoje vrednosti, a nisu porasle štetne bakterije.” Dodaje također kako je Megamix njihov distributer u HoReCa kanalu za BiH, te da imaju uspješnu saradnju.

Namik Piraković, stručni savjetnik za kvalitet i sigurnost hrane dodao je kako, pored svih stalnih članova u Udruženju kuhara Bosne i Hercegovine, imaju i novu grupu- korporativne članove. Naime, riječ je o malim, srednjim i velikim preduzećima koja se bave proizvodnjom hrane, distribucijom te u konačnici prodajnim centrima, odnosno trgovačkim lancima.

“Ove godine, naš član Megamix izrazio je želju da uradimo jedan zajednički projekat, koji je jedan od prvih projekata koji bi u narednom periodu trebali da budu jedna stalna aktivnost u promociji njihovih brendova i naših stručnih prezentacija, odnosno uvođenja novih proizvoda na tržište”, kaže Piraković.

N.M.

(akta.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime