Predstavljen projekat od dva miliona dolara o uključivanju BH. dijaspore u ekonomski razvoj

0
3

b537fb12c7a3e8b9261d4ed6396c7f74_MBiH  – Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) BiH predstavila je danas u Mostaru projekt o uključivanju bh. dijaspore u ekonomski razvoj BiH, vrijedan 2 miliona dolara.
Projekt je predstavio v.d. direktora USAID-a Alexandar Bond na forumu pod nazivom “Uključivanje dijaspore u razvoj BiH”, a na kojemu su sudjelovali investitori, predstavnici dijaspore i privatnog sektora.
– Naš je cilj unaprijediti poslovnu atmosferu u BiH, a to ćemo uraditi u partnerstvu s dijasporom, poslovnom zajednicom, vlastima i međunarodnim partnerima. Stoga, USAID pokreče novi program u koji ćemo investirati 2 miliona dolara kako bismo pokrenuli ta važna partnerstva i zbog toga je uključivanje dijaspore toliko značajno i ključno kako bi BiH krenula ka budućnosti – kazao je Bond.

 

Istaknuo je kako će ta 2 miliona dolara biti uključena u cijeli dijapazon različitih projekata koji će raditi na poboljšanju poslovne atmosfere, odnosno promjeni ekonomske politike kako bi BiH bila privlačna, kako domaćim, tako i investitorima iz dijaspore.

 

Forum u Mostaru USAID je organizirao u saradnji s INTERA Tehnološkim parkom, lokalnom neprofitnom organizacijom koja radi na poticanju ekonomskog razvoja Hercegovine te unapređenju investiranja bh. dijaspore.

 

Izvršni direktor INTERA Tehnološkog parka Mladen Kostić izrazio je zadovoljstvo što je USAID prepoznao tu organizaciju kao korisnog partnera u aktivnostima i nastojanjima da se nađu načini u kojem smjeru se bosanskohercegovačka dijaspora može uključiti u ekonomski razvoj.

 

– Potrebno je iskoristit taj veliki potencijal dijaspore jer ako ga ne iskoristimo tih 1,5 miliona ljudi će izgubiti sentiment i neće imati sami volje da dođu i pokušaju ovdje nešto napraviti. Ali smatram da smo mi ti koji su pozvaniji da na to reagiramo i da prihvatimo tu pomoć i da od toga zaista nešto konkretno i napravimo – kazao je Kostić.

 

S oko 1,5 miliona građana koji žive vani, bh. dijaspora predstavlja blizu 40 posto sveukupnog stanovništva BiH. Tokom 2011. godine iznos novčanih doznaka pristiglih iz dijaspore bio je oko 2 milijarde američkih dolara, što predstavlja 10 posto ukupnog BDP-a zemlje.

(vakat.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime