Predstavljamo novouređeni Muzej Prvog zasjedanja AVNOJ-a u Bihaću

0
190

 

Muzej-AVnoja-Bihac-2Bihać – Nakon 17 godina čekanja da se obnovi, Muzej Prvog zasjedanja AVNOJA napokon je otvoren!

 

Centralni odbor SUBNOR-a Jugoslavije je u junu 1952. godine formirao Odbor za obilježavanje i uređenje svih mjesta u kojima su se odigrali značajni događaji u toku NOB-a. Tada je odlučeno da se pored mjesta Titovo Užice, Foče, Jajca, Drvara i Visa i Bihać obilježi uređenjem i otvaranjem Spomen-muzeja Prvog zasjedanja AVNOJ-a.

 

Muzej je osnovan 1952. godine kao memorijalni i jugoslovenski i smješten je u zgradi «Kloster» u salu u kojoj se i održalo Prvo zasjedanje AVNOJ-a. Zgrada je sazidana 1939. godne kao poklon jednog Bišćanina iseljenika u Americi, samostanu časnih sestara, a služila je za javne i kulturne priredbe građana. U toku «Bihaćke republike» bila je podešene i za kino predstave.

 

Godine 1952, prvi put su u njoj izvedeni konzervatorsko-restauratorski radovi, zatim 1976/77, te 1982. godine. I njen vanjski i unutrašnji dio doveden je u stanje kakvo je imala u vrijeme Prvog zasjedanja AVNOJ-a.

 

Prva izložba o ovim značajnom događaju bila je postavljena 1952. godine za proslavu desetogodišnjice AVNOJ-a. Kao privremena, zamjenjena je novom stalnom muzejskom postavkom 1956. godine i bila je u funkciji sve do 1982. godine. Tada je u povodu proslave 40-godišnjice Prvog zasjedanja AVNOJ-a 27. novembra 1982. godine otvorena nova muzejska postavka. Nova postavka sastojala se iz tri cjeline.

 

Memorijalni dio izložbe je bila rekonstrukcija pozornice i gornjeg dijela sale koja dominira cijelim prostorom. Ostali dio izložbe je prikazivao razvoj NOO do Prvog zasjedanja AVNOJ-a, NOR u drugoj polovini 1942. godine, tok zasjedanja, značajne odluke koje su donesene na zasjedanju i odjek u zemlji i inostranstvu. Na balkon je bila postavljena izložba o djelatnosti Izvršnog odbora Prvog zasjedanja AVNOJ-a.

Muzej-AVnoja-Bihac-3

 

U agresiji na Bosnu i Hercegovinu Zgrada Muzeja Prvog zasjedanja AVNOJ-a je artiljerijskim djelovanjem bila oštećena. Nakon agresije pristupilo se obnovi zgrade i Muzeja. Projekat obnove je uradio Robert Stergar iz Federalnog zavoda za zaštitu kulturnog naslijeđa.

 

Prva faza obnove(konstruktivna sanacija) je realizirana 2004. godine preko Federalnog zavoda za zaštitu kulturnog naslijeđa. Nakon završetka prve faze JU Muzej Unsko-sanskog kantona je početkom 2005. godine formirao Komisiju za izradu programa i projektnog zadatka za drugu fazu radova.

 

Nakon izrade programa i projektnog zadatka, te korekcije projekta, preko Općine Bihać su realizirane druga i treća faza obnove zgrade i Muzeja. U međuvremenu je u JU Muzeju USK-a realizirana priprema stalne muzejske postavke «Prvo zasjedanje AVNOJ-a» ( idejno-historijska osnova, tematsko-ekspozicioni plan i zaštita i priprema muzejskog materijala).

 

Priprema stalne muzejske postavke nije bila vezana samo za jednog muzejskog stručnjaka, već arhitekte, projektanta, likovnog umjetnika i drugih. Opšti karakter stalne muzejske postavke usklađen je sa polivalentnim karakterom prostora i sa osnovnim duhom koji proizilazi iz sadržaja ekspozicionog materijala i autentičnosti izložbenog prostora. U promišljanju o tehnici ekspozicije, vodilo se računa, da ona po načinu i formi bude savremena, ali i da sačuva autentičnost atmosfere koja je već određena autentičnošću izložbenog sadržaja i autentičnošću izložbenog prostora.

 

Muzej je otvoren svakim radnim danom od 08 do 15 sati. Subotom, nedjeljom i radnim danima poslije 15 sati po najavi.

 

Cijena ulaznice je 1,00 KM.

 

Sve informacije možete dobiti na tel br.037 223 214 ili na e-mail adresu [email protected]

(mojusk.ba)

 

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime