Predstavljamo mlade novinare iz Cazina

0
2

radio cazin 1

Cazin – Dženan Omanović i Mirsad Hairlahović su učenici IV razreda Ekonomske škole u Cazinu, a pored školskih obaveza nađu vremena i za novinarstvo. Aktivni su i u Vijeću učenika naše općine sa kojim su učestvovali u realizaciji velikog broja dobrih i pozitivnih projekata. Pročitajte razgovor sa njima.

RK: Otkad se bavite novinarstvom i šta vas je motiviralo da se počnete baviti s tim?

Dženan: Novinarstvom sam se ozbiljnije počeo baviti tek nedavno, ali od malih nogu me privlačio taj poziv. Volim žurnalistiku i jedva sam čekao da dobijem priliku da vodim neku TV ili radio emisiju. Ta želja mi se nedavno i ostvarila i jako sam sretan zbog toga.

Mirsad: Novinarstvom se bavim više od godinu dana. Prvo sam počeo pisati razne članke za internet stranicu JU „II Srednja škola“ Cazin. Tu sam pisao o raznim dešavanjima u školi i sekcijama koje djeluju u školi. Motivacija za bavljenjem novinarstvom je došla sasvim slučajno. Nakon što sam za jedan lokalni portal napisao članak o aktivnostima Vijeća učenika, školski psiholog iz moje škole predložio mi je da pišem za internet stranicu škole. Pristao sam na to i to me je motiviralo da se i dalje bavim novinarstvom. Odnedavno sa svojim prijateljima uređujem i vodim omladinsku emisiju na radio Cazinu.

RK: O kojim temama najviše pričate?

Dženan: Najčešće teme u našoj emisiji su teme vezane za mlade, kao što su zabava, druženje i teme vezane za školu. Razgovaramo sa našim vršnjacima koji se bave sportom, muzikom, snimanjem smiješnih snimaka i slično. Imamo i rubriku gdje pitamo profesore o njihovim srednjoškolskim danima i nekim drugim stvarima.

Mirsad: Kao što je moj kolega rekao naše najčešće teme su teme za mlade. Međusobno se dogovorimo ko će koju temu obrađivati u toku sedmice. Teme pripremamo tokom sedmice kako bi bile spremne za našu emisiju koja se emituje subotom.

RK: Odnedavno imate i svoju emisiju na radio Cazinu, možete li reći nekoliko riječi o tom projektu?

Mirsad: Da, imamo svoju emisiju koja se zove Tinejdžerske priče na lokalnoj radio-stanici, koja je počela na ideju mog kolege Dženana. Nakon tri emisije dobili smo dosta dobrih pohvala što nam daje motiv da i dalje pripremamo naše emisije.

Dženan: Emisija je na programu svake subote u terminu od 13:45 do 14:45h. Ta priča je počela kada smo sa Vijećem učenika organizirali Dan volontera. Ja kao član tog Vijeća imao sam priliku da biram gdje da volontiram. Odlučio sam se da RTV Cazin, i pošto mi se rad tamo jako svidio predložio sam glavnom uredniku Kenanu Alagiću da Mirsad Hairlahović, Muamer Hairlahović i ja vodimo emisiju za mlade. Urednik se s tim složio i dobili smo termin za našu emisiju.

RK: Imate li neku poruku za svoje vršnjake i općenito mlade osobe u BiH?

Mirsad: Svim svojim vršnjacima i mladim osobama u BiH preporučio bih da se uključe u razne organizacije i da učestvuju u volonterskim akcijama jer tako doprinose razvoju lokalne zajednice ali i stiču nova poznanstva.

Dženan: Poruka za mlade je da žive svoje snove i da budu uspješni u tome šta rade, jer na mladima svijet ostaje.

radio-krajina.comBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime