Predsjedništvo SDA usvojilo konkretne mjere za prevazilaženje postojeće krize

0
14

news-2014-February-sda_presss_916548795Sarajevo – Realizirajući zaključak Glavnog odbora Stranke, Predsjedništvo SDA na današnjoj sjednici usvojilo je niz konkretnih mjera koje će doprinijeti stabiliziranju prilika i prevazilaženju postojeće krize u zemlji. Prijedlogom kratkoročnih mjera u sferi ekonomije SDA …

… će preko svojih predstavnika na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini inicirati izmjene postojećih i donošenje novih zakona za pomoć domaćoj privredi i zapošljavanju.

SDA insistira na konkretnim mjerama kojima će biti smanjena primanja izabranih i imenovanih dužnosnika na svim nivoima vlasti u BiH, kao i hitnu racionalizaciju potrošnje u svim budžetima, javnim kompanijama, agencijama, fondovima i zavodima čime bi došlo do značajnih ušteda.

Ta sredstva bi bila usmjerena u poseban fond za zapošljavanje i socijalne programe.

SDA će predložiti i set kratkoročnih mjera kojima bi se unaprijedilo stanje u oblasti zdravstva i socijalne zaštite kako bi svaki građanin u FBiH bio obuhvaćen kvalitetnom zdravstvenom uslugom.

SDA je snažno opredijeljena za jačanje vladavine prava i zahtijeva da sudovi i tužilaštva ubrzaju procesuiranje slučajeva korupcije i organiziranog kriminala.

SDA od nadležnih institucija traži hitno započinjanje revizije privatizacijskih ugovora.

SDA traži da se u set antikorupcijskih zakona ugrade mehanizmi ispitivanja porijekla imovine za sve, a prioritetno za imenovane i izabrane zvaničnike na svim nivoima te predsjednike političkih stranaka

Svjesna činjenice da veliki dio predloženih mjera ne može realizirati sama, SDA poziva ostale političke stranke da pokažu odgovornost i socijalnu osjetljivost u hitnom provođenju seta mjera koje će inicirati.

Svim građanima upućujemo iskrene čestitke povodom 1.marta- Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

(vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime