Predsjedništvo SDA: Sokolović i Ahmetović isključeni iz stranke

0
62

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) na današnjoj sjednici donijelo je odluku o isključivanju Salke Sokolovića i Sadika Ahmetovića iz stranke, javlja Anadolu Agency (AA).

Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA, obrazložio je odluku time da su Sokolović i Ahmetović izlaskom iz stranačkog kluba i formiranjem novog kluba poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, faktički sami sebe isključili iz članstva stranke.

“Zbog toga je danas Predsjedništvo SDA donijelo formalnu jednoglasnu odluku o isključenju Sokolovića i Ahmetovića iz stranke. Traži se od općinskih organizacija SDA Konjic i Srebrenica da navedene zastupnike brišu iz evidencije članstva. Ukoliko ranije isključeni Senad Šepić i sada Sokolović i Ahmetović imaju imalo dosljednosti u onome što govore, onda će to najbolje pokazati vraćanjem mandata SDA-u koji su i dobili kao kandidati ove stranke. Nikada ih ne bi samostalno dobili”, naglasio je Džaferović.

Predsjedništvo stranke osim ovog donijelo je još tri zaključka, koji se tiču aktuelne političke situacije u BiH i kako je Džaferović rekao, konkretno građana.

“Predsjedništvo SDA smatra da je veoma važno da BiH usvoji set zakona o akcizama. Žalimo zbog toga što su u Parlamentarnoj skupštini BiH prevagnuli politikanstvo i skupljanje jeftinih poena nad interesom države BiH. Očekujemo da svi koji su nadležni po ovom pitanju hitnu preduzmu korake kako bi set zakona o akcizama u BiH konačno bio usvojen. Također, Predsjedništvo smatra da je prijedlog izmjena izbornog zakona HDZ-a neprihvatljiv. Prijedlog ne poštuje odluke Evropskog suda za ljudska prava, ne uklanja već dodatno produbljuje diskriminaciju, suprotan je Ustavu FBiH i ozakonjuje trajnu dominaciju HDZ-a u gradu Mostaru”, kazao je Džaferović i dodao:

“Smatramo da se mora implementirati odluka Sejdić-Finci i ostale odluke Evropskog suda za ljudska prava što podrazumijeva promjenu Ustava BiH i brisanje etničkih odrednica kod izbora članova Predsjedništva BiH, da se mora izvršiti popuna Doma naroda parlamentarne skupštine BiH pripadnicima ostalih, da se kod Federalnog doma naroda mora poštovati Ustav FBiH i omogućiti izbor najmanje jednog pripadnika konstitutivnog naroda iz svakog kantona. Također, se moraju izvršiti izmjene Ustava Federacije BiH i omogućiti popuna Kluba srpskog naroda do propisanog broja. U pogledu grada Mostara jedino je prihvatljivo ono rješenje koje je predložio Klub SDA zajedno sa SBB-om prije izbora 2016. godine.”

Dodao je da je Pravni savjet SDA zadužen od strane Predsjedništva da uz pomoć njega i Halida Genjca, predsjednika Glavnog odbora, definira konkretne prijedloge koje će putem klubova i zastupnika SDA biti upućeni u parlamentarnu proceduru.

Džaferović je istakao da Predsjedništvo SDA zahtjeva od svih institucija u BiH, koje imaju nadležnost, da se bez odlaganja riješi pitanje održivog finansiranja Javnog RTV sistema.

“Smatramo da je model naplate RTV takse putem računa za električnu energiju najefikasniji. Zadužen je Klub poslanika SDA u državnom parlamentu da u proceduru na tom tragu uputi izmjene i dopune zakona po hitnom postupku”, kaže Džaferović.

SDA je pozvala Vijeće ministara BiH, te entitetske vlade da zajedno sa Odborom RTV sistema poduzmu sve korake kako bi spomenuti model naplate RTV takse zaživio.

(Vijesti)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime