Predsjedništvo BiH u Beogradu: Srbija traži pravo na dvije hidroelektrane na Drini

0
4

Slikovni rezultat za Predsjedništvo BiH u Beogradu: Srbija traži pravo na dvije hidroelektrane na Drini

Bosna i Hercegovina će u vezi pitanja Kosova imati isti stav kao i Srbija, sve dok Srbija ne zauzme drugačiji stav, dogovoreno je na sastanku predsednika Srbije sa članovima Predsedništva BiH.

To su, na konferenciji za novinare posle sastanka saopštili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović.

Međutim, na samom kraju konferencije za novinare, oglasio se i član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović koji je dodao da Bosna i Hercegovina neće čekati na Beograd kada je reč o spoljnoj politici, već će sama odlučivati o tome, uz uvažavanje interesa susednih zemalja, ali i Evropske unije, kojoj teži.

Predsednik Srbije je kazao kako Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH.

“Nismo mi tu da bismo se mnogo voleli i grlili već da bismo rešavali probleme”, rekao je Vučić.

Bez finalnog dogovora o razgraničenju

Jedna od tema sastanka je bila i pitanje razgraničenja Srbije i BiH, ali nije postignut finalni dogovor.

Srbija je Bosni i Hercegovini ponudila predlog rešenja granice u vidu non-paperdokumenta, po kojem bi Srbija dobila HE “Zvornik” i HE “Bajina Bašta” u celini na teritoriji Srbije, dok bi BiH zauzvrat dobila istu površinu na teritoriji Srbije, rekao je Vučić.

Radi se o četiri, odnosno 19 hektara površine.

On je, na zajedničkoj pres konferenciji u Beogradu, preneo da su članovi Predsedništva BiH imali drugačiji predlog, u vidu statusa tih elektrana, ali će se o tome još razgovarati.

Takođe, predloženo je da dođe i do razmene teritorija kod Priboja i Rudog, “metar za metar”.

“Nama je važna pruga Beograd – Bar, oko Štrpca. To bi mi uzeli i ponudili bismo istu površinu u metrima kvadratnim”, kazao je Vučić.

Vučić: Srbiji prihvatljive obje trase autoputa Beograd – Sarajevo

Prema Vučiću, prva tema razgovora bila je izgradnja autoputa Sarajevo – Beograd, a na tu temu je, kako kaže, Srbija iznela fer stav.

“Srbija je rekla šta radi na Koridoru 11 i od tog autoputa ostaje nam još 60 km do granice sa BiH, do prelaza Kotroman”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, spajanje ta dva grada je važno zbog bošnjačkog stanovništva u Srbiji, srpskog u BiH, ali pre svega zbog Srba i Bošnjaka u obe zemlje.

On je, međutim, dodao i da je Srbija spremna, ukoliko se u BiH postigne dogovor o drugoj trasi, preko Bijeljine, da izgradi autoput od Sremske Mitrovice do Kuzmina.

Predsednik Srbije rekao je da su ekonomski odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine značajno iznad nivoa političkih odnosa dvije države, “za koje ne bih rekao da su loši”.

Vučić je podsetio da je trgovinska razmena u prvih šest meseci bila milijardu i 424 miliona evra, te da svake godine raste za novih 200 miliona, što, kako je rekao, BiH svrstava na jedno od najznačajnijih mesta među spoljnotrgovinskim partnerima Srbije.

U međuvremenu su, dodao je, otklonjene mnoge barijere koje su postojale u ekonomskim odnosima, trgovinskim posebno. Kad je reč o političkim odnosima, Vučić je rekao da su razgovarali o daljem unapređenju tih odnosa, a posebno o tome kako da se ubuduće izbegavaju situacije koje bi mogle doneti probleme jednoj ili drugoj zemlji.

Kako je rekao, druge dve najvažnije političke teme o kojima je razgovarano danas u Beogradu je pitanje granica i autoput Beograd – Sarajevo.

On je naznačio je da od poslednjeg susreta zvaničnika, preko timova Vlade Srbije i Veća ministara BiH, otklonjeno nekoliko barijera u trgovini.

Vučić je naveo da su otklonjene barijere za izvoz pilećeg mesa i prerađevina, kao i piva iz BiH u Srbiju, a očekuje se da BiH otkloni barijere za izvoz piva iz Srbije u BiH.

Takođe, olakšan je izvoz malina, voća, sokova i brašna, kao i mleka i mlečnih prozivoda u BiH, kao i izvoz šećera iz Bosne u Srbiju.

Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović rekao je da, kada je reč o ekonomiji, “trendovi su takvi da ih treba samo ohrabrivati”.

On je rekao i da je zajednički stav sva tri člana Predsedništva BiH da treba rešiti sva otvorena pitanja u vezi granica sa susedima, kao što je to urađeno sa Crnom Gorom.

Ivanić: ‘Bez jedinstvenog stava Predsjedništva BiH’

Uoči sastanka član Predsedništva BiH Mladen Ivanić rekao je kako smatra da je posjeta Beogradu važna, pre svega zato da bi se smanjile političke tenzije, ali i kao prilika da se reši makar deo praktičnih pitanja između Srbije i Bosne i Hercegovine.

On je kazao i da se plaši da će to teško biti postignuto, s obzirom na to da su odnosi unutar Bosne i Hercegovine loši, zbog čega već dugo nema usaglašavanja mnogih pitanja u Predsedništvu, pa tako ni u vezi s posetom Beogradu, čak ni o tome koje su teme te posete.

“Plašim se da ćemo u mnogim stvarima imati različite stavove, a za to krivac nije Srbija već Bosna i Hercegovina”, rekao je Ivanić i predvideo da će razgovori biti opterećeni nepostojanjem unutrašnje saglasnosti, ne samo u vezi s pitanjima koja se tiču odnosa s Beogradom, već mnogim pitanjima koja su godinama nerešena.

Izvor: Al Jazeera i agencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime