Predsjedništvo BiH razriješilo konzula Pećanca

0
40

download (2)Sarajevo – Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donijelo je danas na 63. vanrednoj sjednici Odluku o razrješenju s dužnosti generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama (Chicago) Brane Pećanca.

Predsjedništvo BiH je danas održalo 63. vanrednu sjednicu, na kojoj je razmatran opoziv generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama (Chicago) Brane Pećanca.

“Predsjedništvo BiH nije postiglo konsenzus, te je s dva glasa za (predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović) i jednim glasom protiv (član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović) donijeta Odluka o razrješenju s dužnosti generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama (Chicago) Brane Pećanca“, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

 Kako je saopćeno, Predsjedništvo BiH je razmatralo status potjernice za generalom Vojske Republike Srpske Manojlom Milovanovićem i status potjernica raspisanih za Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem.

Donesen je Zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo pravde BiH da, u najkraćem roku, a u okviru svoje nadležnosti po Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, i to naročito iz članova 13, 34 i 40 Zakona, te pravima BiH iz Rezolucije Generalne skupštine interpola iz 2010. godine, provede postupak i ostvari prava BiH na izjavljivanje prigovora u slučajevima predviđenim u tački 3 Rezolucije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva Bakir Izetbegović, kako je danas saopćeno, pokrenut će pitanje odgovornosti i smjene konzula BiH u Čikagu Branka Pećanca nakon što je Pećanac prisustvovao, a prema nekim izvještajima i organizirao proslavu dana RS-a u tom američkom gradu, gdje je održao i govor neprimjeren za nekoga ko predstavlja BiH, javila je Anadolija.

(radiosarajevo.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime