Predsjednik evropskih liberala Hans van Baalen: Voljeli bismo da BiH zauzme mjesto u EU

0
42

Rezultat slika za Predsjednik evropskih liberala Hans van Baalen: Voljeli bismo da BiH zauzme mjesto u EU

On je naveo da je Naša stranka bila aktivni član porodica ALDE već dugi niz godina naglasivši da je ta stranka u proteklim godinama rasla i povećavala svoj utjecaj na svakim izborima, jednako kao i broj svojih predstavnika na svim nivoima vlasti.

Dodaje da su radili naporno da bi stigli gdje su sada i da su evropski liberali ponosni na njih.

Proces integracije BiH u EU predvode konzervativne nacionalističke stranke. Kakvo je vaše mišljenje o postignutom napretku i da li mislite da bi se stvari drugačije odigrale da je Naša stranka predvodila ovaj process?

Jednog dana bismo voljeli vidjeti da Bosna i Hercegovina zauzme svoje mjesto za stolom EU i ponekad je frustrirajuće da sporo napreduje implementacija reformi i napredak potreban za ispunjavanja kriterija. Naravno, voljeli bismo da vidimo da Naša stranka ima veću ulogu u ovom procesu jer su strastveno proevropski nastrojeni i slažu se s nama da će samo evropska budućnost za BiH biti korisna i pružiti toliko mogućnosti za sve građane.

Kako se liberali bore protiv uspona desnog populizma i ekstremizma koji je postao ne samo trend u Evropi, već i globalna prijetnja?

Foto: I.Š./Klix.ba

Uspon desnog populizma izaziva i dovodi u opasnost evropske liberalne vrijednosti na kojima je formirana Evropska unija i koje svi mi cijenimo u našem svakodnevnom životu. Stoga je od vitalnog značaja da svi ustanemo protiv toga i borimo se protiv erozije vladavine prava, da zauzmemo za zaštitu naših građanskih sloboda. Ako mi to ne uradimo, ko hoće. Autoritarni, nacionalistički i populistički pokreti unutar EU nastoje potkopati otvorenost, pluralizam i toleranciju u srcu evropskog projekta. Mi, liberali, čuvamo te suštinske evropske vrijednosti i tako zajedno sa našim strankama članicama u svim zemljama Evrope radimo na tome da nastavimo ovu borbu.

Kako se približavaju izbori za Evropski parlament, kakva su očekivanja grupe ALDE?

Ovi izbori za Evropski parlament predstavljaju veliku priliku za ALDE da osvoji dodatna zastupnička mjesta širom Evrope radi budućnosti. Jačamo partnerstva sa La Republique En Marche francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, da stvorimo novi, pa čak i jaču centralističku, proevropsku i naprednu silu u srcu narednog sastava Evropskog parlamenta.

Kako bi mogli rezultati izbora za Evropski parlament utjecati na zvaničnu “politiku Brisela” prema BiH?

Desničarske i populističke stranke će vjerovatno povećati broj mjesta u Parlamentu što će zauzvrat predstavljati dodatne izazove u EU. Nažalost uočili smo sve manji interes za proširenje EU u proteklim godinama i taj trend bi se u tom slučaju nažalost i nastavio.

Međutim, mi liberali ćemo i dalje podržavati zemlje zapadnog Balkana i susjedstva EU koje žele pridružiti se Evropskoj uniji, i podržat ćemo njihovo članstvo kada budu ispunili kriterije.

klix.ba


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime