Predsjednik Erdogan o tenzijama sa Irakom: Ibadi je od Turske tražio podršku

1
2

predsjednik-erdogan-o-tenzijama-sa-irakom-iba

Turska, Irak – Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, u vezi sa reakcijama iračke vlade na ulazak turskih vojnika u regiju oko Mosula, izjavio je kako se turska vojska u toj regiji nalazi jer je premijer Iraka Haydar Al-Ibadi prošle godine od Turske tražio pomoć.

Erdogan je u intvervjuu za televiziju Al-Jazeera Arabic govorio o aktuelnim temama, a tom prilikom se dotakao tenzija oko ulaska turskih vojnika u regiju Mosul.

U vezi sa reakcijom Vlade Iraka oko ulaska turske vojske u regiju oko Mosula, Erdogan je poručio kako je ova zemlja od Turske tražila pomoć nakon što je prošle godine teroristička organizacije ISIL zauzela Mosul, čime je prijetila daljnjem širenju u sjevernom dijelu Iraka.

“Kada smo 2014. o tome razgovarali sa poštovanim Ibadijem, oni su od nas tražili da im pružimo podršku u obuci vojnika. Mi smo na osnovu njihovog zahtjeva formirali kamp Basika”, kazao je Erdogan, te dodao:

“O svemu tome su upoznati. Zar sada neće biti upitan, ‘gdje ste bili kada je taj kamp izgrađen?’. Od tada vam se nije čuo glas, a sada nakon pojedinih dešavanja pravite ovakve korake.”

Erdogan je naglasio kako se turske snage u tom dijelu Iraka tamo ne nalaze kao borbene snage, već su tamo sa edukativnom svrhom.

Erdogan je također, naglasio kako se u regiji nalaze zemlje koje slijede politiku na sektaškim temeljima, te poručio da je Turska zemlja protiv sektaštva.

Prema njegovim riječima, na vrhu liste zemalja regije koje se bave sektaštvom nalaze se Iran i Irak.

“Nažalost, mi danas svjedočimo da su Irak i Iran u saradnji kada je u pitanju sektaštvo. Ova saradnja na isti način se nastavlja i u Siriji. Šta je iza svih problema u Siriji, opet sektaštvo”, rekao je Erdogan.

Istakao je da u Iraku ne postoji jedan pravedan sistem uprave, te da je većina stanovništva ove zemlje, uključujući i Arape, zabrinuta zbog toga.

(Anadolu Agency/trt.net.tr)

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Kakve veze ima “sektaštvo” koje ova kreatura uporno potencira, sa pljačkom prirodnih bogatstava Sirije i Iraka?
    I da, možda je Irak i tražio 2014. pomoć od Turske kad je ISIL zauzeo Mosul, ali se vlada u Bagdadu do sada uverila da je zakucala na pogrešnu adresu. Koliko je samo crnog zlata iz Mosula posredstvom džihadista završilo u Turskoj, sam Allah zna.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime