Predsjednik Češke na protestu protiv islama i izbjeglica

0
6

Zapad – Češki predsjednik je prisustvovao skupu protiv izbjeglica i islama u Pragu u utorak na 26. godišnjicu Baršunaste revolucije kojom je mirno svrgnut komunizam u tadašnjoj Čehoslovačkoj.
Gotovo 70 posto Čeha se protivi prilivu izbjeglica u njihovu zemlju, navodi se u nedavnom istraživanju Češke akademije nauka.
UN je nedavno kritikovao češki zatočenički centar za izbjeglice kao ponižavajući.

Predsjednik Miloš Zeman, bivši komunista, kazao je nekolicini hiljada okupljenih, na događaju koji je organizirao ksenofobični pokret Blok protiv islama, da se narod protivi islamu i da izbjeglice ne bi trebale ‘brendirati’ islamofobe, fašiste ili rasiste.

Zeman je upozorio protiv imigranata koji pripadaju “kulturi ubica i vjerske mržnje”. Protesti su održani unutar univerzitetskog dvorišta gdje je 1989. godine započela antikomunistička revolucija.  On je poručio da Česi nisu ni plastelin ni tijesto i da niko s vani ne smije ništa da im nameće niti da im medijskom masažom ispira mozgove da su ksenofobi i rasisti.

“Ovaj narod zaslužuje da vlada sam i da mu niko, ponavljam niko s vani ne diktira šta treba, a šta ne treba da radi”, kazao je Zeman, dočekan oduševljenim aplauzom nekoliko hiljada Čeha sa nacionalnim zastavama, transparentima protiv islama poput “Islam je esencija zla” i mnoštvom bijelih zastava sa saobraćajnim znakom precrtane džamije u crvenom krugu.

“Naš narod nije ksenofoban. U ovom narodu, u ovoj zemlji živi više od pola miliona stranaca, oni umiju da žive sa našom kulturom, prihvatamo ih prijateljski, nema sa njima problema, daju doprinos našem društvu. Međutim, njihova kultura je u potpunosti u skladu sa evropskim vrijednostima. Nije to kultura ubica i vjerske mržnje”, kazao je Zeman.

Češki predsednik upitao je javno Sirijce i uopšte sve muškarce u sadašnjem izbegličkom talasu šta će u Evropi, a ne u svojoj otadžbini da se za nju bore.

“Znam da su u velikoj većini ti nelegalni imigranti mladi, dobro uhranjeni muškarci. Pitam zašto ti muškarci ne ratuju za slobodu svoje zemlje protiv Islamske države? A ako dolaze iz zemalja gdje se ne ratuje, pitam se zašto ne rade tamo za svoju domovinu”, upitao je Zeman.

Luka, inženjer iz zapadnog grada Pilsen držeći češku zastavu, je kazao da dolazi da podrži Zemana jer se osjeća ‘uplašeno zbog onoga što se dešava u zapadnoj Evropi’.
“Mi moramo izabrati… i ne smijemo kazati ‘ok, dođite’ bez razmišljanja. Mi smo saznali da među izbjeglicama ima osoba koje su opasne za Evropu”, kazao je on.
Irena Barburkova, trgovac antikvitetima iz zapadnog grada Klatovy, je kazala da je izbjegličkom krizom ‘upravlja neko ko želi da Evropa padne u haos i probleme”.

Zeman je također prošlog mjeseca šokirao javnost svojim izjavama kako izbjeglice neće poštovati češke zakone već svoje te da će stoga nevjerne žene biti kamenovane do smrti, a lopovima će odsijecati ruke. “Bit ćemo uskraćeni za žensku ljepotu jer će žene biti pokrivene od glave do pete”, dodao je Zeman, prenio je Prague Post.

IslamBosna.ba

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime