Predsjednički izbori u Siriji 3. juna

0
3

predsjednicki-izbori-u-siriji-bice-odrzani-3-juna_trt-bosanski-27004Sirija – Tužilaštvu Suda u Hagu predani dokumenti koji dokazuju da je Assadov režim koristio hemijsko oružje.

Predsjednički izbori u Siriji, na kojima se očekuje reizbor Bashara al-Assada, bit će održani 3. juna, objavio je u ponedjeljak predsjednik Sirijskog parlamenta.

“Odredio sam da datum za izbor predsjednika Sirijske Arapske Republike (…) za građane koji žive u Siriji bude utorak, 3. juna”, rekao je Mohammad al-Laham.

UN PROTIV IZBORA

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon upozorio je da će za 3. juni najavljeni predsjednički izbori u Siriji potkopati napore da se postigne političko rješenje za građanski rat, koji već tri godine traje u toj zemlji, objavila je u ponedjeljak Svjetska organizacija.
Ban i međunarodni posrednik za Siriju Lakhdar Brahimi “upozorili su da će održavanje izbora u sadašnjim uslovima konflikata u toku i masovne raseljenosti stanovništva naškoditi političkom procesu i ugroziti izglede za političko rješenje”, izjavio je glasnogovornik UN-a, prenosi Reuters.
“Takvi izbori su u suprotnosti sa slovom i duhom komenikea iz Ženeve”, istakao je glasnogovornik, aludirajući na sporazum o političkoj tranziciji iz juna 2012. godine.

Sirijom od marta 2011. godine bjesni građanski rat u kojem je poginulo više od 150.000 ljudi, blizu 2,5 miliona je pobjeglo iz zemlje, a gotovo 6,5 miliona raseljeno širom zemlje.

Bashar al-Assad, kao i njegov otac Hafez, do sada je biran putem “referenduma”.

Novi Ustav, usvojen 2012. godine, prvi put omogućuje kandidiranje više kandidata.

Opozicija ‘dokazuje zločine’

Potencijalni kandidati moraju živjeti u zemlji posljednjih deset godina i dobiti podršku najmanje 35 zastupnika, od ukupno 350 u Parlamentu, što bitno sužava njihov broj i isključuje mnoge iz redova opozicije.

Bashar al-Assad još nije službeno najavio kandidaturu, ali je u januaru rekao da su veliki izgledi da će to učiniti.

U međuvremenu je Koalicija opozicijskih i revolucionarnih snaga Sirije saopćila da je Tužilaštvu Međunarodnog krivičnog suda u Hagu predala dokumente koji “dokazuju ratne zločine” sirijskog režima.

Tim povodom je u sjedištu Koalicije u Kairu održana konferencija za novinare, na kojoj je njen predsjednik Pravne komisije Heysem al-Malih kazao da je Tužilaštvu u Hagu predano 25 dokumenata koji dokazuju da je sirijski režim koristio hemijska i druga oružja čija se upotreba, prema međunarodnim normama, tretira kao ratni zločin.

Malih je dodao kako se u predanoj dokumentaciji nalaze i prilozi da Koalicija u tom slučaju pravno zastupa sirijski narod.

Crna lista

Naglasivši da će uskoro biti objavljena i “crna lista” 100 ratnih zločinaca iz redova Assadovog režima, Malih je kazao da Komisija Ujedinjenih naroda za ljudska prava podržava sirijsku revoluciju.

“Osim sirijskog režima mi ratujemo i protiv 25 različitih grupa koje kuju planove o sudbini sirijskog naroda. Tokom trogodišnje revolucije u Siriji, u 1.939 masakara poginulo je blizu 200.000 osoba, među kojima 10.890 žena i 10.882 djece. Ukoliko međunarodna zajednica želi učiniti nešto u vezi s tim, prvo treba otpustiti sve Assadove diplomate i predstavnike u UN-u. Vijeće sigurnosti UN-a ima velike ovlasti, ali do sada nije povučen niti jedan takav potez”, rekao je Malih.

Rat u Siriji počeo je sredinom marta 2011. godine, a sirijski režim je u nekoliko navrata koristio hemijsko oružje i otrovne plinove u borbi protiv pobunjeničkih snaga.

Francuski predsjednik Francois Hollande je u izjavi za radio Europe-1 kazao da Francuska ima saznanja da Assadova vojska i dalje protiv sirijskog naroda koristi hemijska oružja, ali da za to još nema nepobitne dokaze.

(aljazeera.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime