Predloženo raskidanje ugovora sa nizom kompanija: Crpe vodu, a ne poštuju koncesioni ugovor

0
2

Business figures at Thueringer Waldquell mineral water

Tuzla, Sarajevo – Komisija za koncesije Federacije BiH je u svom izvještaju za 2014. godinu utvrdila niz nepravilnosti u radu pojedinih firmi koje i dalje nisu ispravljene

Voda kao jedan od najvažnijih prirodnih resursa BiH je ujedno i prilika za zaradu mnogim firmama koje proizvode flaširanu vodu. Za korištenje ovog resursa mora se platiti i koncesiona naknada te crpiti ugovorom predviđena količina vode. Pojedine firme, međutim crpe veću vodu od propisane te odbijaju uskladiti ugovore o koncesiji sa zaključcima Federalne vlade. Među ovim kompanijama, prema izvještaju Komisije za koncesije Federacije BiH, se nalazi i Sarajevski kiseljak.

Tri kompanije

Komisija je u svom izvještaju za 2014. godinu utvrdila niz nepravilnosti u radu pojedinih firmi i preduzeća. Javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija Tuzla (JP VIK) nije izvršavalo ugovorene obaveze, ne postupa po preporukama Vlade FBiH i nije uskladilo koncesioni ugovor sa Zakonom o koncesijama i Pravilima o određivanju naknade za koncesije.

Kompanija Ciprex iz Velike Kladuše također nije ispoštovala svoje obaveze, navode iz Komisije. Iako je dobila koncesioni ugovor na crpljenje vode čak 2002. godine, ova firma nikada nije izgradila postrojenje ni zaposlila 15 radnika, a što su bile ugovorne obaveze i zbog čega je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na prijedlog Komisije jednostrano raskinulo ugovor.

Najpoznatija od svih firmi koje krše ugovorne obaveze je Sarajevski kiseljak. U izvještaju Komisije se navodi da ova firma crpi veće količine vode od predviđenih Ugovorom i da za crpljenje vode ne posjeduje vodoprivrednu dozvolu. Odbili su preporuku da isprave nepravilnosti, te je Komisija predložila nadležnom ministarstvu da se raskine ugovor o koncesiji. U Sarajevskom Kiseljaku misle drugačije i kažu da su ove informacije netačne.

Niko ne plaća

Iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva tvrde da će sa ovim firmama biti raskinut ugovor, ali ne mogu precizirati kada.

– Ministarstvo je obavještavalo i upozoravalo ove firme da krše koncesione ugovore i da trebaju platiti naknade, ali su oni uvijek iznalazili neka opravdanja i razloge – kažu iz Ministarstva.

Predsjednik Komisije za koncesije FBiH Šefik Koričić za Faktor kaže da se kompanije oglušuju na pozive i ne žele plaćati koncesije.

– Smatraju da ne trebaju plaćati koncesije, jer ih i onako niko ne plaća – tvrdi on.

Reakcija Sarajevskog Kiseljaka

– Kao kompanija, uredno izmirujemo sve obaveze prema državi kada su u pitanju koncesije i za to imamo validne dokaze. Sarajevski kiseljak nema finansijski neispunjenih obaveza prema Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva – poručuju iz Sarajevskog Kiseljaka.

(K. Silajdžija/Faktor.ba/Foto: EPA)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime