Predavanje i sijelo za žene u džematu Jošanica kod Zvornika

0
37

d382bd8ae87d9139df6458192532657c_LZvornik – U džematu Jošanica zvorničkog Medžlisa, organizovano je predavanje za žene na temu „Utjecaj elektronskih medija (TV, internet…) na djecu“ koje se održalo u džamiji Jošanica pred dvadesetak žena, a predavač je bila muallima Emina Hajdarević iz Zvornika koja je ujedno predvodnica sektora “Prosvjetitelja” za afimraciju žene muslimanke u društvu. U organizaciji udruženja “Prosvjetitelj” ovo predavanje je održano u nedjelju 2.februara poslije klanjanja Jacija namaza i ovo je nastavak podrške “Prosvjetitelja” za korisna druženja žena muslimanki kako bi zauzele svoje mjesto u društvu koje im i pripada.

Muallima Hajdarević je prisutne sestre podsjetila na odgovrnosti koje žene nose sa sobom i obaveze koje imaju jer stub jedne islamske porodice je supruga-majka.
Muškarac kao glava porodice mora voditi brigu o opskrbi svoje porodice, a ona, supruga, mora brinuti o pravilnoj raspodjeli svega onog što on obezbjedi, ona se stara o miru, spokoju i harmoniji u svakom kutku kuće, jer kako kaže Resulullah s.a.w.s., u hadisu: ”Svi ste vi pastiri i svi ćete biti odgovorni za svoje stado. Vladar je pastir i odgovoran je za svoje stado, čovjek je pastir u svojoj porodici i odgovoran je za nju, žena je pastirica u kući svoga muža i njegove djece i odgovorna je za svoje stado…” (Mutefekun alejh). Znači, u jednoj ovakvoj situaciji, žena je odgovorna za ispravnu organizaciju te opstanak ove zajednice, za njeno održavanje i svakako odgajanje jedne nove generacije. Savremeni izazovi informacione tehnologije unose jednu novu dimenzije u zaštiti porodice. Najbolji način za borbu protiv anomalija koje izazivaju savremeni mediji jeste pravovremena edukacija žena muslimanki na temu kako pravovremeno i adekvatno dijelovati prema vlastitoj djeci u situacijama koje nastaju iz dana u dan.
Uz podsjećanje na obaveze i blagodati koje žene sa sobom nose, da jaki stubovi znače i jaku zgradu, prisutne su napoemnute da potreba današnjeg društva Bošnjaka je jaka žena i zdrava porodica kao temljna ćelija iz koje jedino može doći preporod ovog društva jer svaki preporod dolazi iznutra, a samo preporod može donijeti progres i napredak našem društvu kakav nam je potreban.
Predavanje je zavrseno poslije postavljanja pitanja prisutnih sestara muallimi Emini, a nakon toga se pristupilo pravom ženskom sijelu i druženju uz kahvu i kolače. Među okupljenima bile su žene iz mjesta Jošanica, Novo Selo, Liplje, Samari, Sultanovići, Grbavci i sve su izrazilo zadovoljstvo ovim lijepim događajem u nedjelju uveče u Jošanici.

(prosvetitelj-mualim.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime