Predaja civila u Sandićima

0
1

Srebrenica – Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da je učestvovao u obezbjeđenju putne komunikacije u Sandićima, gdje je 13. jula 1995. godine vidio predaju civila iz šume.

Predrag Krstić, nekadašnji pripadnik Prve čete Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik, rekao je da su se nakon pregleda terena od Žutog mosta do Potočara, pripadnici Prve čete vratili u Bratunac, a potom otišli u Sandiće.

On je dodao kako misli da je u Sandićima bio i komandir Raša Pantić, za kojeg misli da se zove Radomir.

Uz Radomira Pantića, Tužilaštvo BiH tereti Miodraga Josipovića, Branimira Tešića, Dragomira Vasića i Danila Zoljića za genocid počinjen u Srebrenici, koji je uključivao prisilno premještanje stanovništva, zarobljavanje i pogubljenje muškaraca i dječaka.

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), a Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu. Vasić je, kako je navedeno, bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika, Zoljić komandant posebnih jedinica CJB-a, a Pantić komandir Prve čete posebnih jedinica.

Svjedok Krstić je rekao da je kod fabrike u Potočarima 12. jula bilo vojske i civila.

“Civili muslimanske nacionalnosti tu su se bili okupili”, kazao je svjedok, naglasivši da pripadnici Prve čete “nisu imali ništa sa civilima”.

Prema njegovim riječima, u Sandićima su bili od 12. jula poslijepodne do 13. jula navečer.

“Rečeno nam je da obezbjeđujemo putnu komunikaciju zbog slobodnog protoka vozila i zbog mogućnosti napada neprijateljskih snaga”, kazao je Krstić.

On je naveo da su 13. jula 1995. godine civili Bošnjaci počeli da izlaze iz šume i predaju se, te da su išli na livadu gdje je bila “neka vojska” i “specijala”, odnosno Specijalna brigada policije iz Šekovića.

“Nije se pucalo iz šume niti smo mi dejstvovali. Nije bilo nikakve potrebe”, kazao je svjedok.

U sudnici je prikazan dio videosnimka predaje civila, nakon čega je svjedok identifikovao sebe i dvojicu kolega. Krstić je rekao da je grupa ljudi koja se predala otišla prema Bratuncu.

“Nikad nisam uperio pušku prema civilu, nije bilo potrebe. Oni su prolazili kraj nas, išli su na tu livadu”, pojasnio je svjedok na pitanje Vasićevog branioca Aleksandara Lazevića kako je bila okrenuta njegova puška.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. decembar.

(justice-report.org)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime