Pred stečajem Fabrika transportnih uređaja Tuzla

0
6

607_20140510214710_dnevnici.still3651Tuzla – Zbog višemilionskih gubitaka Fabrika transportnih uređaja Tuzla (TTU) je pred stečajem, oko 300 radnika moglo bi da ostane bez posla. Federalna vlada ovo preduzeće nije uvrstila na listu onih u kojim treba izvršiti reviziju privatizacije.

TTU pokušava opstati u nemogućim uslovima. Repromaterijala nema, a Vlada Tuzlanskog kantona zasad nema novca da uloži u ovu većinski državnu firmu. Radnicima 11 godina nije uvezan staž, zbog čega njih 30 ne može u penziju. Svi računi su blokirani. Radnici tvrde da je za gubitak od oko pet miliona maraka kriv nedavno smijenjeni direktor Dževad Kadrić i bivši kantonalni ministar Željko Knežiček, koji je postavljao nesposoban menadžment.

“TTU ne postoji, njega faktički nema. Imamo firmu u firmi, gdje je Vlada TK-a osnovala firmu ITT (Inžinjering za transportnu tehniku) da bi nam se mogla prebacivati sredstva. Bivši predsjednik sindikata je je sada nosilac i vlasnik ITT-a, i preko te firme se obrću milioni”, tvrdi radnik TTU-a Enver Mehmedinović.

Radnici tvrde da je zloupotrijebljeno oko 1,8 miliona KM, koje je Kantonalna vlada dodijelila TTU. “Mi to ulaganje nismo osjetili. Dali su, naprimjer, novac za renoviranje krova na hali, koji je nakon sedam dana ponovo prokišnjavao. Taj novac je uzalud bačen”, kaže Mehmedinović.

Agoniji TTU-a doprinijela je i Federalna vlada, koja je 2000. godine pokušala 21,5 milion klirinških dolara, koje češki “Strojexport” duguje TTU, isknjižiti iz početnog bilansa na teret državnog kapitala. Tadašnji menadžment je to odbio, ali zanimljivo je da ta potraživanja nisu uvrštena u postupak naplate međusobnih potraživanja na nivou države, zbog čega se osnovano sumnja da je taj novac umjesto u TTU, misteriozno završio na računu Vlade FBiH. S kamatama taj dug iznosi oko stotinu miliona maraka.

“Bivši federalni ministar industrije i energetike Mirsad Salkić je prebacivao naša sredstva, a da niko nije bio informisan. A nama blokiran račun. To je sve rađeno protivzakonito”, tvrdi radnik TTU-a Senaid Avdić.

Prethodne kantonalne i federlane vlade odbijale su da riješe taj problem. Aktualna Vlada Tuzlanskog kantona odlučila je formirati stručni tim čiji je zadatak naplata češkog duga. “S obzirom na to da se radi o međunarodnom potraživanju, tu je uključeno i potraživanje iz vremena bivše Jugoslavije, pa je u pitanju i sukcesija. Radi se o vrlo složenom predmetu, ali krenut ćemo polako i ne znamo da li ćemo to završiti u ovih 7-8 mjeseci koliko traje mandat ove vlade”, kaže premijer TK-a Bahrija Umihanić.

Radnici traže reviziju privatizacije i da odgovaraju oni koji su ovaj gigant prodali za jednu marku. Pozivaju istražne organe da ispitaju brojne malverzacije u ovoj firmi za koje su odgovorni bivši direktori i članovi Nadzornog odbora, a Federalnu vladu da hitno intervenira kako bi TTU spasila od definitivnog propadanja.

(federalna.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime