Prebrojani glasovi za Srebrenicu – Grujičić u prednosti, Duraković čeka glasove putem pošte

0
3

U Glavnom centru za brojanje glasova Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine počelo je prebrojavanje glasova sa pet biračkih mjesta iz Srebrenice, više od sedmicu nakon lokalnih izbora u BiH.

Mladen Grujičić, kandidat srpskih stranaka za načelnika Srebrenice, kaže kako je prebrojavanje glasova potvrdilo prvi objavljeni rezultat, javlja reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

Razlike u odnosu na onaj objavljen izborne večeri su, kaže, u dva glasa. Kako nema promjena u rezultatu s birališta na području općine, ne vjeruje da bi glasovi u odsustvu i putem pošte mogli promijeniti njegovo vodstvo.

Savjetnik aktuelnog načelnika i nezavisnog kandidata Ćamila Durakovića, Zekerijah Hadžić, kaže kako je preuranjeno davati bilo kakve komentare.

Tvrdi da treba sačekati rješavanje svih pritužbi koje su upućene Centralnoj izbornoj komisiji te glasove u odsustvu i putem pošte. Kaže kako još ništa nije izvjesno.

Nove tvrdnje o nepravilnostima

Ranije su štabovi dvojice kandidata iznijeli dodatne tvrdnje o izbornim nepravilnostima.

Iz bošnjačkih stranaka ponavljaju da će tražiti ponovno brojanje svih glasova. Sumnjaju na neregularnosti u Skelanima, gdje je glasao najveći broj glasača koji žive u Srbiji.

Posmatrači srpskih stranaka požalili su se na nepravilnosti na glasačkim mjestima za Srebrenicu u Federaciji BiH, uglavnom u vezi sa glasanjem sa upitnim dokumentima.

Optužuju CIK za izostanak reakcije pa će, kažu, posebno pratiti brojanje glasova u odsustvu.

Centralna izborna komisija BiH sutra će ivršiti i kontrolno brojanje po službenoj dužnosti glasačkih listića sa nekoliko biračkih mjesta u sarajevskoj Općini Centar, Banjoj Luci i Pelagićevu.

“Bez obzira na zaključak u vezi sa Srebrenicom, trebali bi se brojati glasovi sa još nekih desetak mjesta. Rezultati sa tih prebrojanih mjesta i plus rezultati putem pošte, mobilnih timova, u odsutnosti i nepotvrđeni omogućavaju da se steknu uvjeti da CIK BiH donese odluku o utvrđivanju rezultata Lokalnih izbora u BIH, bez opštine Stolac”, kazao je ranije predsjednik CIK-a Ahmet Šantić.

Konačni rezultati do 2. novembra

Na tu odluku o utvrđivanju rezultata političke stranke, općinske izborne komisije, kao i grupa od 50 birača na određenom biračkom mjestu može tražiti zahtjev za ponovno brojanje glasačkih listića.

Nakon rješavanja žalbi, Šantić očekuje do 2. novembra konačnu objavu i potvrđivanje izbornih rezultata.

Brojanje će se obaviti u Sarajevu nakon što je Općinska izborna komisija u Srebrenici većinom glasova zaključila da tamo nema uslove za prebrojavanje.

Centralna izborna komisija je ranije odobrila Općinskoj izbornoj komisiji u Srebrenici da ponovno prebroji glasove s pet biračkih mjesta, jer se na njima ukupan broj važećih glasova razlikovao od glasova koje su dobile sve stranke.

Općinska komisija taj posao nije uradila, jer su pojedini članovi smatrali da su pod pritiskom zbog pojačanog prisustva policije u zgradi Općine i ispred sale gdje se nalazi birački materijal.

Članice komisije iz reda srpskog naroda negirale su da je bilo riječi o pritisku.

Probosanske stranke iz Srebrenice zatražile su od Centralne izborne komisije ponovno brojanje glasova za tu općinu.

Smatraju kako se trebaju provjeriti nelogičnosti u velikoj razlici glasova koje je dobio Grujičić, u odnosu na glasove koje su dobile same stranke.

Riječ je, kako navodi Duraković, o gotovo hiljadu glasova razlike.

Izvor: Al Jazeera i agencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime