Pravni fakultet Univerziteta u Zenici: Državni prvaci u ljudskim pravima

0
39

pravni-fakultet-univerziteta-u-zenici-drzavni-prvaci-u-ljudskim-pravima_1404848979Zenica – Pod upravom neovisne ekspertske organizacije Civil Rights Defenders (do 2011. švedski Helsinški komitet za ljudska prava), kojoj je cilj odbrana ljudskih prava – a naročito građanskih i političkih, te da podržava i osnažuje ugrožene branitelje ljudskih prava, na mostarskom Kantonalnom sudu je od 4. do 6. jula održano kvalifikatorno takmičenje za studente pravnih fakulteta u Bosni i Hercegovini u oblasti evropskih ljudskih prava, odnosno simulaciji suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

Ugledni suci

Kvalifikacije predstavlja razvojni turnir Futura za sve fakultetske timove koji žele učestvovati na regionalnom takmičenju. Futura je zapravo logičan korak naprijed, nužan zbog sve većeg interesiranja za regionalni projekt na kojem ne može biti više od dvanaest fakultetskih timova. Učesnici ovogodišnjih kvalifikacija bili su pravni fakulteti univerziteta u Tuzli, Mostaru (Univerzitet “Džemal Bijedić”), Vitezu i Zenici. Takmičenje je bilo organizirano kao svojevrsni moot court koji se sastojao od pisane i usmene faze postupka. Po objavi hipotetičkog slučaja, studenti kreću u istraživanje i pisanje podneska apelanata, koji se žale na kršenje određenih ljudskih prava i osnovnih sloboda zagarantiranih Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda iz 1950. i zastupnika države (respondenata) koji oponiraju apelantima, opravdavajući državu u njezinom miješanju i ograničenju određenih ljudskih prava.

Potom slijedi usmena rasprava, na kojoj apelanti s jednog fakulteta i respondenti s drugog iznose pravnu argumentaciju, odnosno povezuju je s činjenicama hipotetičkog slučaja pred tročlanim sudskim vijećem, koja su u Mostaru činili ugledni stručnjaci i suci iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i BiH.

Šest mečeva

– Ovo takmičenje ima takav model organizacije u kojem jedan pravni fakultet čini njegov debatni klub. Naš Pravni fakultet predstavljen je kroz debatni klub Gorgija, koji je utemeljen na inicijativu doc. dr. sc. Spahije Kozlića, a čiji je predsjednik za ovo takmičenje bio doc. dr. sc. Nezir Pivić. Akademski trener, koji je pripremao i na takmičenje vodio naš tim, bio je mr. sc. Enis Omerović. Predstavnici našeg fakulteta bili su na strani apelanata: Lejla Zilić (IV), Amina Pivić (III), Admir Hasić (III) i zamjenski član Adi Delić (III), dok su na strani zastupnika države bili: Demirel Delić (IV), Vedran Bijelić (IV), Adnan Husić (III) i rezervni član Elbisa Halvadžić (III). Takmičenje se završilo pobjedom našeg kluba, kazali su nam iz Pravnog fakulteta UNZE.

Od ukupno šest mečeva, njihovi studenti pobijedili su u pet, dok su šesti izgubili s minimalnom razlikom od jednog boda. Ovom pobjedom stekli su pravo učešća na regionalnom moot court takmičenju, koje se održava u aprilu 2015. u Crnoj Gori.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime