Pravni fakultet i Burch Univerzitet o primjeni Zakona o stvarnim pravima FBiH

0
6

Clipboard01ppppppp (1)Bihać – Centar za društvena istraživanja Internacionalnog Burch Univerziteta, Notarska komora FBIH i Pravni fakultet Univerziteta u Bihaću organizirali su danas seminar o temi „Aktuelna pitanja primjene Zakona o stvarnim pravima Federacije BiH“.

Namjera organizatora je dati doprinos stručnoj edukaciji pravnih stručnjaka zaposlenih u različitim institucijama pravnoga sistema. Pored domaćina seminara, dekana Pravnoga fakulteta Nevzeta Veladžića, okupljenim sudijama, advokatima i notarima, obratili su se i Esad Oruč, direktor Centra za društvena istraživanja Burch Univerziteta, predsjednik Notarske komore, te rektor Univerziteta u Bihaću Refik Šahinović koji je seminar i otvorio.

„Ovo definitivno govori o tome da Pravni fakultet i Univerzitet u Bihaću mogu organizirati vrlo značajne skupove. Zadovoljstvo mi je tim veće što je jedan od organizatora ovoga seminara i Burch Univerzitet, jedini privatni univerzitet s kojim Univerzitet u Bihaću ima potpisan ugovor o saradnji jer je prepoznat kao izuzetno kvalitetan“, kaže prof. dr. Refik Šahinović.

Rektor je najavio kako će u aprilu naredne godine Biotehnički fakultet Univerziteta u Bihaću s Internacionalnim Burch Univerzitetom organizirati seminar o genetskim resursima biljnog i životinjskog svijeta.

Dekan Veladžić je istakao kako Pravni fakultet sa Burch Univerzitetom duže vrijeme razvija uspješnu saradnju a ovaj seminar je potvrda toga. Prof. dr. Veladžić kaže kako je cilj organizacije ovoga seminara da se akteri primjene prava upoznaju sa svim novinama koje su  ugrađene u Zakon o stvarnim pravima čija primjena počinje u martu 2014. godine.

Magistar Esad Oruč, direktor Centra za društvena istraživanja Internacionalnog Burch Univerziteta, kaže kako Centar u suštini ovim projektom ispunjava jednu od osnovnih misija, podršku naučno-istraživačkom radu u oblasti društvenih nauka, naročito pravnih s obzirom na opredjeljenost da u prvim godinama rada bude koncentrisan na pravna istraživanja.

O primjeni Zakona o stvarnim pravima FBIH,novinama u pravnom režimu nepokretnosti, koncepcijskim promjenama instituta etažnog vlasništva i raspolaganju imovinom u vlasništvu države, okupljenima su govorili prof. dr. Meliha Povlakić i prof. dr. Enes Hašić. Svim sudionicima seminara uručeni su certifikati.

(islammylife)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime