Pravila na biračkom mestu

0
6

slika (1)BiH, Rusija – U britanskom Domu lordova održana je rasprava na kojoj je govoreno i o Bosni i Hercegovini. Poslanik tog doma Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown) pitao je baronesu Sajidu Varsi, ministricu u britanskom ministarstvu vanjskih poslova, šta će ta država, kao i Evropska unija, uraditi.

 

– Jeste li svjesni dokaza koji su izbili na površinu, da se Rusija sada direktno miješa u domaće stvari Bosne i Hercegovine na način koji jedino može utjecati na poticanje secesionističkih tendencija bosanskih Srba? S obzirom na krhkost BiH, njenu historiju, zar to nije pokušaj da se BiH uvuče u širu ukrajinsku krizu, što bi bio čin strašne neodgovornosti? Šta će vlada Velike Britanije uraditi da ohrabri EU da poduzme snažnije korake u vezi s ovim – pitao je Ešdaun.

Baronesa Varsi odgovorila je da je Ešdaun izuzetno dobar poznavalac prilika u BiH i na Balkanu.

– Dio naših diplomatskih napora ide u pravcu da se spriječi eventualno daljnje širenje ukrajinske krize. Postoje istinske zabrinutosti iz poređenja koja Rusija izvlači iz područja koja su „sporna” i situacije na Krimu. Smatram da Evropa mora nastaviti s naporima da se riješe otvorena pitanja na Balkanu i ne smije dopustiti da se ta dva pitanja miješaju – odgovorila je Varsi.

Naredne sedmice u BiH

Ešdaun naredne sedmice dolazi u posjetu BiH. Kako saznaje „Dnevni avaz”, njegova posjeta dolazi u okviru sastanka delegacija Parlamentarne skupštine NATO-a i Parlamenta BiH.

Riječ je o tzv. Rose-Roth programu u okviru kojeg se svake dvije godine održavaju skupovi u državama koje nisu članice NATO-a, a na kojima se razgovara o sigurnosnim i drugim izazovima u svijetu i određenim regionima. Ešdaun će, kako saznajemo, tokom seminara održati govor.

(magazinplus.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime