Pozivamo bh. dijasporu da se ujedini oko platforme ‘Domovina’

0
9

Izbori_u_Bosni_4Kanada, SAD –  Zajedničko saopćenje Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i Instituta za istraživanje genocida, Kanada (IGK) povodom historijskog sporazuma o zajedničkoj listi za entitetski i državni nivo iz manjeg bh. entiteta RS na narednim Općim izborima u oktobru 2014. godine

Kao saradnici Građanske koalicija Prvi mart u Sjevernoj Americi ovaj historijski sporazum vidimo kao nadu u bolju budućnost povratnika u bh. entitet Republika Srpska i bolju budućnost bosanskohercegovačkog otvorenog, slobodnog, civilnog društva i građanske, multikulturne, multivjerske i multietničke države.

U ime žrtava i svjedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida protiv njenih građana, posebno u ime više od 350.000 na silu prognanih američkih i kandskih Bošnjaka, u ime Amerikanaca i Kanađana prijatelja Bosne i Hercegovine i prijatelja Građanske koalicje Prvi mart dajemo punu podršku potpisivanju sporazuma o zajedničkoj listi za entitetski i državni nivo iz bh. entiteta Republika Srpska na narednim općim izborima u Bosni i Hercegovini.

Pozivamo bosanskohercegovačku dijasporu da se ujedini oko platforme “Domovina”. Smatramo da je to put da se dijaspora konačno na najefektniji mogući način ukljući u procese kreiranja bolje Bosne i Hercegovine.

Probosanske stranke su potpisivanjem ovog sporazuma pod nazivom „Domovina“ preuzele moralnu, političku i ljudsku obavezu pred građanima i narodima Bosne i Hercegovine o jedinstvenom nastupu na predstojećim izborima za Narodnu skupštinu entiteta Republika Srpska i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz entiteta Republika srpska.

KBSA i IGK prezimaju obavezu aktivne podrške navedenoj platformi sa ciljem da se mobilizuje što više američkih i kanadskih Bošnjaka za glasanje za jedinstvenu listu.

Platforma “Domovina” predstavlja najbolji put ukidanja dejtonske kompozicije bosanskohercegovačke države. KBSA i IGK će pozvati sjevernoameričke Bošnjake da glasaju samo za one političke stranke i pojedince koji će aktivno podržati ovu platform, piše u saopćenju Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Instituta za Istraživanje Genocida Kanada.

Da naglasimo da je 31.marta 2014. u Potočarima posredništvom Građanske koalicije Prvi mart devet stranaka potpisalo sporazum o zajedničkoj listi za entitetski i državni nivo iz entiteta RS na narednim Opštim/Općim izborima u oktobru 2014. Stranke koje su potpisale sporazum: Demokratska fronta BiH, Hrvatska stranka prava, Posavska stranka, Savez za bolju budućnost, Stranka za Bosnu i Hercegovinu, Stranka demokratske akcije, Stranka dijaspore, Socijaldemokratska unija i Stranka pravde i povjerenja.

(Bošnjaci.net)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime