Poziv Vijeća ministara statističkim institucijama: Objavite rezultate popisa

1
6

Sarajevo – Vijeće ministara BiH izjasnit će se o nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH na narednoj sjednici, nakon što se u tekst zakona ugrade principi definirani na jučerašnjoj sjednici i pristigle sugestije.

Donošenjem ovog zakona želi se osigurati efikasnija i odgovornija javna uprava, saopšteno je iz državne vlade.
Ministri su jučer pozvali nadležne statističke institucije u BiH da ulože dodatne napore kako bi se postigao dogovor oko objave rezultata popisa, u skladu s postavljenim rokovima.

Čvršća saradnja

Utvrđen je prijedlog zakona o obilježavanju malog oružja, lakog naoružanja i pripadajuće municije oznakom “E”. Riječ je o reformskom zakonu, kojim BiH uređuje ovu oblast i ispunjava međunarodno preuzete obaveze u oblasti nezakonite proizvodnje i trgovine vatrenim oružjem. Donošenje ovog zakona, između ostalog, omogućit će lakše i jednostavnije praćenje trgovine oružjem i ojačati institucije u borbi protiv nelegalne trgovine oružjem, te osigurati čvršću saradnju s drugim državama u procesu praćenja označenog oružja i municije. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dostavit će prijedlog zakona Parlamentu BiH na razmatranje po skraćenoj proceduri. Usvojena je informacija o potrebnim izmjenama zakona i podzakonskih propisa, koji bi omogućili bržu i efikasniju borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. U izradu ove informacije Ministarstva sigurnosti uključeni su Ministarstvo pravde BiH, Visoko sudsko i tužilačko vijeće, Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, SIPA, Granična policija BiH, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, federalni MUP, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a i policija Brčko distrikta BiH.

Ove institucije prepoznale su potrebu izmjene zakonskih propisa u oblastima krivičnog postupka, prevencije korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, sukoba interesa u institucijama vlasti BiH, državne službe i policijskih službenika u institucijama BiH, te finansiranja političkih stranaka.

Imenovanja

Donesena je odluka o imenovanju radne grupe za procjenu mogućnosti ukidanja stiker-naljepnica i prelaska na drugu metodologiju. Predsjedavajući Radne grupe je Zoran Andrić iz Ministarstva komunikacija i prometa, a članovi su predstavnici ovog ministarstva i Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH. Radna grupa će u narednih 60 dana izvršiti procjenu mogućnosti ukidanja stiker-naljepnica i prelaska na drugu metodologlju, te izvještaj dostaviti Vijeću ministara BiH. Zamjenik direktora Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Zoran Tešanović imenovan je za državnog oficira za vezu s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

Rektor Univerziteta u Tuzli Enver Halilović imenovan je za direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, kao najbolji kandidat nakon provođenja javnog konkursa. Za v.d. zamjenike direktora Arhiva BiH imenovani su Šimun Novaković i Hadžija Hadžiabdić.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime