Poziv na formiranje jedinstvenog bloka probosanskih partija izazvalo oštre reakcije iz RS-a

0
13

indexPodrinje, Sarajevo – Poziv potpredsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Sadika Ahmetovića upućen probosanskim partijama da podrže Koaliciju 1. mart i sačine jedinstven blok za izlazak na izbore u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska naišao je na oštre i negativne reakcije predstavnika pojedinih političkih stranaka u tom entitetu, prenosi Anadolu Agency.

Ocjenu Ahmetovića da bi ujedinjene probosanske snage mogle osigurati dva mandata u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, te veći broj od sadašnja dva poslanika u Narodnoj skupštini RS, pa time i participaciju u izvršnoj vlasti, Saša Košarac, funkcioner SNSD-a, nazvao je „još jednim dokazom loših namjera i SDA i Koalicije 1. mart prema RS-u“.

„Mi smo već odavno prepoznali njihovu namjeru da derogiraju institucije RS-a i da izborom svog kandidata za potpredsjednika RS-a šalju loše poruke iz palate predsjednika RS. Oni zato i blokiraju usvajanje Zakona o prebivalištu, a sve u namjeri rušenja Dejtonskog sporazuma i principa entitetskog glasanja“, ustvrdio je Košarac.

Identičan stav iznijela je zastupnica SDS-a u Parlamentu BiH Aleksandra Pandurević.

Uz tvrdnju da „poziv za objedinjavanje bošnjačkih političkih partija oko Koalicije 1. mart nema za cilj da razvija demokratske odnose u RS-u”, Pandurović je navela da se „ovim želi urušiti RS“.

„Sve ovo pokušaj je izbornog inžinjeringa i zato tražim od Ministarstva unutrašnjih poslova da budno prati najezdu birača u RS“, izjavila je Pandurević.

Odgovarajući na ove izjave, sugovornici Anadolu Agency (AA) ocijenili su da je na sceni ponovo „političko-medijska hajka protiv Bošnjaka u RS-u“.

– Niko ne može nikome oduzeti biračko pravo –

„Ne radi se ovdje ni o kakvom pokušaju rušenja RS-a već o okupljanju svih onih snaga kojima je stalo do BiH. Oni koji misle da je to atak na RS, moraju biti svjesni da je projekat progona i etničkog čišćenja Bošnjaka propao i da će oni biti i jesu relevantan faktor u Republici Srpskoj“, naveo je potpredsjednik Narodne skupštine RS Ramiz Salkić.

Uz navođenje da u RS-u, prema preliminarnim pokazateljima popisa stanovništa, ima 190 hiljada Bošnjaka, Salkić je u izjavi za AA  izrazio uvjerenje da će ta brojka rezultirati i adekvatnim brojem bošnjačkih predstavnika u zakonodavnoj vlasti ovog bh. entiteta.

Muharem Murselović, predsjednik regionalnog odbora Stranke za BiH iz Prijedora, optužbe srpskih političara da okupljanje probosanskih snaga znači atak na RS, nazvao je „drskim i arogantnim istupima“.

„Niko ne govori zašto hiljade i hiljade ljudi ovdje više nema. Niko ne govori o progonima i zločinima koje su srpske snage tokom rata počinile nad Bošnjacima. I pokušati nekome oduzeti biračko pravo, onemogućiti mu da glasa u mjestu svog prijeratnog prebivališta je elementarno kršenje ljudskih prava. To pravo je uostalom garantovano i Dejtonskim sporazumom, a tu je i njegov Aneks VII za koji još niko nije zvanično saopštio da je implementiran“, rekao je Murselović u izjavi za AA.

Mujo Hadžiomerović, funkcioner SDA i predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, kazao je da su istupi predstavnika „SNSD-a i SDS-a samo dokaz da banjalučke političke elite kao krajnju namjeru imaju eliminisati svaki značajniji vid političkog angažmana Bošnjaka u RS-u“.

„Nisu im bili dovoljni progoni tokom rata, pa su svoju politiku nastavili donošenjem niza, po bošnjački narod, diskriminatornih zakona. Optužiti nas da želimo praviti unitranu BiH je gruba zamjena teza, jer upravo su oni od RS-a napravili unitarni entitet“, podvukao je Hadžiomerović.

– Oktobarski izbori ključni za političku zastupljenost Bošnjaka u RS-u –

Kemal Gunić, predsjednik Udruženja građana povratnika u Banju Luku i aktivista Koalicije 1. mart, u izjavi za AA kazao je da su „predstojeći izbori u smislu političke zastupljenosti Bošnjaka u organima vlasti RS-a za njih presudni“.

“Mi iz Koalicije 1. mart zato smo krenuli s kampanjom za registraciju za oktobarske izbore naših sunarodnjaka prognanih iz BiH, koji danas žive u inostranstvu. Zato pozivam sve probosanske stranke da se objedine , da se glasovi ne rasipaju, je sam uvjeren da će odaziv Bošnjaka van BiH biti jednako dobar i za izbore u RS-u, kao što je bio i za popis stanovništva“, zaključio je Gunić.

 

(AA)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime