Poziv Meronu da u ime istine i pravde posjeti Tomašicu i izvini se žrtvama agresije i genocida

0
3

image001-1Kanada – Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada Emir Ramić uputio je pismo predsjedniku Haškog tribunala Theodoru Meronu u kojem ga poziva da posjeti Tomašicu, najveću grobnicu u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, te se izvini žrtvama agresije i genocida u BiH jer ih je, kako je navedeno u pismu, uvrijedio svojim odnosom prema istini i pravdi kao predsjednik Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju.

-Dođite u Tomašicu uime promocije istine i pravde za budućnost čovjeka i civilizacije. Dok se svijet i Evropa sve više mire s principom svršenog čina genocida nad Bošnjacima i drugim narodima, uime žrtava genocida u BiH, posebno žrtava genocida u Prijedoru, obraćamo se Vama povodom Vaše najavljene posjete BiH 26. i 27. novembra u okviru obilježavanja dvadesete godišnjice rada Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju – navodi se u pismu Instituta.

Upozorava se dalje da Bošnjaci i mnogi drugi narodi mogu ponovo biti žrtve genocida zbog ravnodušnosti Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i zbog neprincipijelnosti prema istini i nekorektnosti prema pravdi.

Institut poziva Merona da ovo pismo uime žrtava i svjedoka agresije i genocida u BiH shvati kao poziv da uime istine i pravde posjeti Tomašicu radi imenovanja istine o zločinu u Prijedoru – genocidom, izvinjenja žrtvama agresije i genocida u BiH i uvrštavanja grobnice Tomašica u optužnicu protiv Karadžića i Mladića, što će doprinijeti pravednijoj presudi, a to je jedina pravda za preživjele žrtve i svijedoke.

-Nadamo se da imate dovoljno savjesti da prilikom vaše posjete BiH posjetite i masovnu gronicu Tomašica – poručuju iz Instituta.

Navode da ugledni eksperti međunarodnog prava i ugledni istraživači zločina genocida okupljeni oko Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada poručuju Meronu da Tomašica tijelima žrtava svjedoči postojanje udruženog zločinačkog poduhvata i genocidne namjere protiv Bošnjaka i Hrvata u Prijedoru te zločina namjernog, organizovanog, tajnog skrivanja tijela ubijenih žrtava genocida da ih njihovi najmiliji ne bi nikada pronašli i dostojanstveno sahranili.

Također, dodaje se, Tomašica svjedoči o zločinu izmještanja posmrtnih ostataka s ciljem da se žrtve nikad ne pronađu i zločin ne dokaže, zločinu šutnje prijedorskih Srba o masovnim grobnicama te elitocidu kao poseban, sastavni dio genocida u Prijedoru, zločin koji obuhvata organizovano ubijanja intelektualne elite prijedorskih Bošnjaka.

-Otkrivanje masovne grobnice Tomašica treba da bude povod da se procesuiraju zločinci koji su počinili strašna ubistva na Mataruškom brdu (Bišćani, Rizvanovići, Rakovćani, Čarakovo, Zecovi, Hambarine), koji su se desili od 20. do 23. jula 1992. i zločini masovnih ubistava u Kozarcu od 26. do 30. maja 1992. – ističe se u pismu.

Prema podacima više internacionalnih organizacija za zaštitu ljudskih prava i sloboda u navedenim zločinima na Mataruškom brdu i Kozarcu ubijeno je više od 2.200 civila – Bošnjaka i Hrvata.

Institut za istraživanje genocida, Kanada upozorava također u pismu da još nisu procesuirani svi zločinci iz Kriznog štaba Prijedora koji su donosili odluke o formiranju koncentracionih logora smrti, naredbe da se napadaju i ubijaju civili u gradu i selima, odluke o rušenju kulturnih, historijskih, vjerskih objekata, odluke o primarnim i sekundarnim masovnim grobnicama te odluke o nasilnom protjerivanju i nasilnom oduzimanju imovine.

-Neprihvatljivo je da danas, dvadeset godina poslije agresije i genocida u političkim, policijskim i vojnim organima sjede bivši članovi prijedorskog Kriznog štaba – ocjena je ovog instituta.

Pozivaju Merona da se baš u Tomašici, najvećoj grobnici u Evropi poslije Drugog svijetskog rata, izvini žrtvama agresije i genocida, javnim obećanjem da će “prestati s pomilovanjima optuženih ratnih zločinaca”, te da će u skladu sa svojim nadležnostima učiniti sve da se uvrste dokazi o genocidu iz masovne grobnice Tomašica u optužnice za Karadžića i Mladića.

-Vi morate znati da Bošnjaci nisu i neće ostati ravnodušni prema Vašim stavovima i presudama, kojima se prešućuje genocid nad Bošnjacima i tako hrabri buduće ratne zločince da se zločin genocida isplati. Bošnjaci imaju moralnu obavezu pred savješću čovječanstva da nikad, ne samo ne zaborave već da uvijek i na svakom mjestu podsjećaju svijet na genocid koji je počinjen nad njima zbog evropske i svjetske ravnodušnosti, ali i zbog bolje i svjetlije budućnosti čovjeka i civilizacije – potcrtano je u pismu.

Smatraju i da je nedopustivo što na mjestu najveće grobnice u Evropi poslije Drugog svijetskog rata nema tužitelja Tužilaštva za ratne zločine. Osim činjenice da mogu dobiti ogroman broj informacija, mogu se lično uvjeriti i u dimenzije zločina, a od porodica žrtava na licu mjesta mogu dobiti korisne informacije za svoj rad.

-Nakon istraživanja više članova Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada uvjereni smo da će se Karadžiću i Mladiću dokazati postojanje genocidne namjere koja je za cilj imala djelimično ili potpuno uništenje jedne skupine, u ovom slučaju prijedorskih Bošnjaka. Pronalazak masovne grobnice Tomašica svakako će osvijetliti dimenziju te namjere. Ljudska i civilizacijska budućnost mora biti prinuđena da sebe odredi prema genocidu u Prijedoru – navodi se u pismu.

Osim Meronu, pismo je dostavljeno glavnom tužitelju Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju Sergeu Brammertzu, Sudu BiH, Tužilaštvu BiH, najznačajnijim političkim, akademskim i subjektima za zaštitu ljudskih prava i sloboda u SAD-u, Kanadi, Evropskoj uniji, Australiji, BiH, Uredu visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU i OSCE misiji u BiH.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime