Pozitivna povratnička priča: Svečano otvaranje ribnjaka u Glodi kod Zvornika

0
53

59ae9ae85ea2cb2f5277f33ce5af41f7_XL-650x488Zvornik – Federalno Ministarstvo za raseljene osobe kontinuirano ulaže u povratak. U Zvorničkom mjestu Glodi, gdje su devedesetih godina počinjeni stravični zločini, do sada su se vratili deseci povratnika, koji obnavljaju svoja imanja i pokušavaju vratiti život u ovo mjesto.

Jedan od njih je Mehmed Ademovića iz ovog mjesta, koji živi u Švedskoj. Uložio oko pola miliona KM u turističko-ugostiteljski kompleks, koji je danas otvoren, a gdje planira zaposliti povratnike u Zvorničke Glodi.

U oporavak povratinčkog mjesta Glodi, kod Zvornika, Federalno ministarstvo za raseljene osobe, u saradnji sa UNDP, do sada je uložilo preko pola miliona KM. Sanirana je infrastruktura i time stvoreni uslovi za održivi povratak mještana ovog sela. Mehmed Ademović, jedan od povratnika, danas je u Glodima, na svom rodnom ognjištu, otvorio ugostiteljsko-turistički kompleks. Ovdje će zaposliti oko 15 povratnika.

‘Obzirom da sam bio u Glodi 1992. i 1993. Godine, odlučio sam da se vratim u svoj kraj. Prema mom proračunu vidio sam da sa malo sredstava mogu da napravim dobar potez koji će značiti i BiH, RS-u i Federaciji’, kazao je Mehmed Ademović, povratnik u Glodi, Zvornik.

Sanacija mostova na prilazu ovom ugositteljsko-turističkom kompleksu u Glodima, projekat je Ministarstva za raseljena lica i UNDP. Kažu, i u narednom periodu nastavit će ulagati u oporavak Zvorničkih Glodi.

‘Pomogli smo prateću infrastrukturu. Skupa sa UNDP-em imamo u planu pomoći izgradnju pristupnih mostova, a s druge strane planiramo izgradnju osavremenjavanja putne mreže u Glodima, ranije je to bio projekat vodosnadbijevanja’, kazao je Edin Ramić Federalni ministar za raseljene osobe.

‘Treba dosta raditi kada je u pitanju infrastruktura i treba podržati taj razvoj. Mi se više fokusiramo na rad malih i srednjih preduzeća, razvoj poljoprivrede, nismo toliko uključeni u razvoj turizma, ali postoji potencijal, kroz ovaj projekat, izgradnjom mosta dajemo mogućnost i lakši prilaz ovom otvorenom restoranu u Glodi’, kazao je Aleksandar Prieto, šef UNDP ureda u Srebrenici.

Otvaranje turističko-ugostiteljskog kompleksa svjetao je primjer razvoja ovog mjesta. Širenjem ovog kompleksa povećat će se i broj radnih mjesta, što će u velikoj mjeri doprinijeti ubrzanju procesa povratka u ovo mjesto.

Izvor: RTV TKBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime