Povratnici u Konjević Polju (VIDEO)

0
142

http://www.youtube.com/watch?v=Xs8tPFb6LO8

Bratunac – Sestre Ifeta Mejremić i Safeta Beganović vratile su se prije desetak godina u mjesto Đugum kod Konjević-Polja. I nisu kukale. Nošene dostojanstvom i voljom za radom, kako kažu, zasukale su rukave i uzele stvar u svoje ruke.

Prvo su počele graditi farmu pilića, pa onda kuću. Znale su da je povratnički život težak, te da od nečega valja i živjeti. U mjesto Đugum kod Konjević-Polja, opština Bratunac, koje je, kao i većina u Podrinju, uništeno tokom etničkog čišćenja i genocida, sestre Ifeta Mejremić i Safeta Beganović vratile su se prije desetak godina.

I nisu kukale. Nošene dostojanstvom i voljom za radom, kako kažu, zasukale su rukave i uzele stvar u svoje ruke.

„Preživjele smo podrinjski pakao, i kada smo se vratile, kako znate, sve je bilo uništeno. Valjalo je nastaviti život ovdje, jer nema većeg rahatluka nego kod svoje kuće. Zato, pokrenule smo farmu i na početku počele raditi sa 2.000 pilića” govori nam Ifeta.

Otkup pilića

No, prije nego što nastavimo priču o ove dvije hrabre povratničke poduzetnice, valja podsjetiti na njihov „podrinjski pakao”.

Safeta je, početkom agresije na našu zemlju, sa bebom u naručju, uspjela pobjeći na slobodnu teritoriju. Muž joj je do jula 1995. bio u Srebrenici, a njegove kosti još nisu pronađene. Beba iz naručja je danas student na Univerzitetu u Tuzli. Ifeta je, zajedno sa mužem, do 11. jula 1995. ostala u „zaštićenoj zoni”. I nekako su oboje uspjeli preživjeti. Muž joj je, nakon teške bolesti, umro nekoliko godina kasnije.

Uprkos paklu, Ifeta i Safeta nastavljaju borbu. Nakon otvaranja farme, zajedno su sa još nekoliko povratnica osnovale Udruženje žena „Jadar”. Cilj Udruženja, koje je dobilo ime po istoimenoj rijeci koja protiče ovim krajem, je socijalno i ekonomsko osnaženje žena i pomoć održivom povratku, uspostava i izgradnja multietničke saradnje i razumijevanja, zaštita ljudskih prava žene…

„Bilo je teško u ovom poslu. Prolazile smo kroz različite faze. Dijelile smo sudbinu ostalih peradara u zemlji koji su propadali zbog konkurencije iz susjednih zemalja. U tom konstantnom smjenjivanju uspjeha i padova iz svega smo izašle snažnije. Danas u farmi imamo preko 6.000 pilića,” ispričala nam je Safeta, dodajući da piliće otkupljuju fabrike iz naše zemlje, koje se bave preradom pilećeg mesa.

(RTV TK)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime