Povratnica nana Muniza Oprašić: ‘Nemam više snage da podnesem nepravdu’

0
12

timthumb.phpVišegrad   ̶  Nana Muniza Oprašić (71) povratnica u selo Okruglo kod Višegrada i dalje se bori sa pravnim apsurdnom prema kojem mora platiti preko 20.000 KM Mladenu Jokiću koji je bespravno koristio njenu kuću od 1995. do 2002. godine.

Naime, prema odluci Osnovnog suda u Višegradu sutkinje Slavice Kovačević, i dopisu od 24.09.2014. godine nana Muniza morat će platiti 8. 816,26 KM kao i dodatne sudske troškove i kamate koje prelaze preko 12.000 KM Mladenu Jokiću.

U dopisu se (u roku od osam dana) zahtijeva dostavljanje rješenje Fonda MIO/PIO, kojim se treba potvrditi da je nosilac suprugove penzije, a od koje će se radi izvršnog postupka svaki mjesec odbijati naknada za porodicu Jokić. Nana Muniza je ogorčena presudom.

– Nemam više snage da podnesem nepravdu. Zašto meni niko nije plaćao kiriju, dok su oni boravili u mojoj kući? Dok sam ja kao podstanar i izbjeglica živjela u Sarajevu, oni su upravljali mojim imanjem. I sada, kada sam se konačno vratila na svoje ognjište, gdje želim pronaći malo mira i spokoja oni me svakodnevno uznemiravaju sudskim tužbama – kaže Muniza Oprašić.

U pismu koje je stiglo na adresu novinske agencije Patria, podsjećaju da je nana Muniza u procesu etničkog čišćenja za vrijeme agresije na BiH  s porodicom protjerana iz Višegrada. U periodu dok je bila u izbjeglištvu u Sarajevu, u njenu kuću bespravno se uselio Mladen Jokić sa porodicom, koji je tokom boravka na naninoj devastiranoj kući samoinicijativno obnovio prozore i vrata.

Nakon što se nana Muniza kao povratnik vratila u svoju porodičnu kuću u Višegradu, Mladen Jokić je pokrenuo pravni postupak tražeći naknadu za uložena sredstva u renoviranje. Sudski postupak je svoj epilog doživio apsurdnom presudom u korist Jokića.

Inače, nana Muniza živi od 310 KM penzije koja joj je ostala iza preminulog supruga, a odbijat će joj se 100 KM za izmirenje “duga” Jokiću.

Tako će nana Muniza Kurban bajram dočekati u suzama i bez mira na svom ognjištu.

(NAP)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime